Gužva u Crnom moru: Ruski avioni vježbaju raketne napade dok je Amerika poslala razarača

Piloti pomorskog zrakoplovstva ruske crnomorske flote započeli su svoje prve letove tijekom zimskog razdoblja treninga, vježbajući praćenje zamišljenih neprijateljskih ratnih brodova i raketne napade na pomorske ciljeve, izvijestio je u ponedjeljak ured flote, piše TASS.

“Posade zrakoplova izvele su bombardiranje ciljanog polja, ispaljivanje raketa na obalne i pomorske ciljeve te uvježbavali zadaće lova i praćenja lažnih neprijateljskih podmornica i površinskih brodova u Crnom moru”, izvijestio je ured za medije u priopćenju.

U vježbi  sudjeluje preko 20 zrakoplova, uključujući višenamjenske lovce Su-30SM, bombardere Su-24M, avione Be-12 i An-26 te helikoptere Mi-8 i Ka-27, precizira ured za medije.

S druge strane, američka šesta flota objavila je 25. studenoga da je raketni razarač klase Arleigh Burke USS Arleigh Burke (DDG-51) ušao u Crno more “u rutinskoj ophodnji”. Kako je američka mornarica tada tvrdila: “NATO saveznici i partneri rutinski djeluju u regiji” kako bi osigurali “sigurno i stabilno pomorsko okruženje i izgradili partnerske kapacitete za poboljšanje učinkovitosti i interoperabilnosti”. U međuvremenu, ruski Nacionalni centar za kontrolu obrane izvijestio je 25. studenog da su ruske pomorske snage počele pratiti kretanje američkog razarača u Crnom moru. Kako je naglasilo ministarstvo obrane Rusije, djelovanje američkih pomorskih brodova u Crnom moru postaje sve destabilizirajući čimbenik u regiji, a jedan od ciljeva je iskorištavanje ukrajinskog teritorija u vojne svrhe.

Komentari

komentar





You may also like