Gužva u Crnom moru: vojne vježbe NATO-a, Rusije i Ukrajine

Zadnji dana je Crno more opet u fokusu diplomacije i geopolitičkih analitičara. Napetosti oko Ukrajine, Rusije, Krimskog polutoka i Zapada nikada niti nisu razriješene, ali zadnjih dana je u ovom moru posebno “gusto”.

Čini se da su zapadne sile sve spremnije dati Rusiji do znanja da stoje iza Ukrajine, ali i Rusija je sve odlučnija da obrani morski i kopneni teritorij kojeg doživljava kao svoj. Takve, često suprotne težnje, rezultiraju trzavicama. Prošlog tjedna se dogodio malo ozbiljniji incident kada je engleski HMS Defender ušao u morski teritorij Rusije i oglušio se na opetovana upozorenja, što je rezultiralo hicima i bombama upozorenja. Engleska i ruska verzija događaja se jako razlikuju, a vijest da je na autobusnom stajalištu u UK pronađen tajni dokument njihove vojske u kojem se razmatra i predviđa ovaj incident, govori, u najmanju ruku, da se događa nešto ne potpuno transparentno. Naime, tajni dokumenti vojske nemaju baš naviku kisnuti na običnim autobusnim stajalištima.

U novoj rundi “pokazivanja mišića” u Crnom moru se održavaju vojne vježbe od strane NATO saveznika, Ukrajine i Rusije.

NATO je zajedno s Ukrajinom započeo vježbu Sea Breeze 2021. (“Morski povjetarac”) koja će trajati dva tjedna. Vježba je zbilja ogromna. Obuhvaća preko 5000 vojnika iz 32 države, 32 broda, 40 zrakoplova te 18 timova ronioca i specijalnih postrojbi. Najavili su da će raditi na amfibijskim vježbama, operacijama ronjenja, obrane iz zraka i vježbama protupodmorničkog ratovanja, piše AP.

Iz Rusije su javili kako pomno motre “škakljive” putanje dva broda: američkog razarača USS Ross i talijanske fregate Virginio Fasan.

Vježbu u Crnom moru imaju i Rusi. Crnomorska flota ruske mornarice danas je objavila kako dva velika desantna broda pucaju na morske i zračne mete u crnom moru. Prije dva dana Rusija je testirala protuzračnu obranu na Krimu, prenosi Interfax.





Komentari

komentar

You may also like