Haftar napustio Moskvu bez sporazuma o primirju s vladom u Tripoliju

Zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) i sadašnji stvarni „gospodar rata“ u toj zemlji (LNA nadzire najveći dio libijskog teritorija i nalazi se na položajima oko samog glavnog grada Tripolija), general Khalifa Haftar, danas je napustio glavni grad Rusije Moskvu, ne potpisavši sporazum o prekidu vatre, kojega su jučer potpisali predstavnici međunarodno priznate vlade u Tripoliju i osobno njezin premijer Fayez Sarraj u nazočnosti ruskih i turskih ministara vanjskih poslova – kao posrednika.

Haftar, koji je sinoć zatražio „kraću pauzu“ do danas ujutro, kako bi prijedlog sporazuma mogao podrobnije razmotriti, danas je izjavio kako njegova predložena varijanta ignorira niz zahtjeva LNA (info: televizija Al Arabya).

Na taj se način čini kako smo bili u pravu, kada smo sinoć, nakon objave o Haftarovom „uzimanju kraće pauze“, naglasili kako se ona, najvjerojatnije, odnosi na njegove konzultacije sa svojim vanjskim sponzorima, bez kojih se on tako nešto ne usudi potpisati (vidi poveznicu ispod teksta). Očito je kako je njihove upute i dobio. Naime, teško je vjerovati kako je Haftar tek u svojoj moskovskoj hotelskoj sobi uvidio spomenute „nedostatke“ u prijedlogu sporazuma, kojega je, inače, još jučer i sam označio „pozitivnim“.

U Moskvi dogovoren prekid vatre u Libiji: detalji sporazuma još nepoznati

 





 

Komentari

komentar





You may also like