Haiti: Nakon ubojstva predsjednika, premijer preživio pokušaj atentata

Naoružani napadači pokušali su u subotu ubiti premijera Haitija Ariela Henryja, za vrijeme proslave dana neovisnosti te zemlje, rekli su u ponedjeljak dužnosnici, prenosi AP.

Do incidenta je došlo kada je Henry sudjelovao na svečanosti u crkvi u gradu Gonaives, 150 kilometara udaljenom od glavnog grada Port-au-Princea. U Gonaivesu je potpisana deklaracija o neovisnosti Haitija 1. siječnja 1804.

Video snimke postavljene online prikazuju premijera i njegovu pratnju kako žure prema automobilima dok se čuje intenzivna pucnjava. Ariel Henry osigurava funkcioniranje države nakon brutalnog ubojstva predsjednika Jovenela Moisea 7. srpnja u njegovom domu.

Henry je obećao borbu protiv moćnih bandi za koje se smatra da su odgovorne za val otmica i za preuzimanje kontrole nad većim dijelom opskrbe zemlje plinom. Ured premijera rekao je da “banditi i teroristi” stoje iza pokušaja ubojstva, te da su izdane tjeralice za osumnjičenima.

Haiti je u političkoj krizi i velikim dijelovima vladaju bande, a samo ove godine zabilježeno je preko 900 otmica. Sigurnosna situacija na Haitiju, koja je već bila loša zbog siromaštva i prirodnih katastrofa, značajno se pogoršala nakon atentata na predsjednika Jovenela Moisea u srpnju. Suparničke frakcije bore se za preuzimanje kontrole nad zemljom suočene su s nedovoljnim policijskim snagama. “Građani nemaju povjerenja u haićansku nacionalnu policiju i to predstavlja problem jer ne možemo imati učinkovite policijske snage ako stanovništvo ne surađuje”, rekao je za AFP Gedeon Jean, direktor CARDH-a.

Komentari

komentar
You may also like