Hamas i Egipat dogovorili suradnju oko obnove Gaze i veće propusnosti granice

Predstavnici Hamasa razgovarali su sa šefom egipatske obavještajne službe Abbasom Kamelom, pri čemu je Kairo obećao da će uložiti dodatne napore kako bi pomogao gospodarstvu opkoljenog pojasa Gaze, piše The New Arab.

Također, na sastanku je dogovorena egipatska pomoć oko obnove te enklave nakon što je izraelski napadi u svibnju napravili popriličnu štetu u ovom ionako siromašnom području.

Predstavnici Hamasa razgovarali su u ponedjeljak s Abbasom Kamelom, šefom egipatske Opće obavještajne službe (GIS) o raznim temama. “Postignut je napredak u pogledu dogovora o prekidu vatre, ubrzanju procesa obnove i ublažavanju blokade”, rekao je izvor iz Hamasa, prenosi AA. Izvješća sugeriraju da je vođa Hamasa, Yahya Sinwar, nazočio raspravama u Kairu.

Predstavnici Kaira i Hamasa složili su se da je najbitnije održavati primirje između Izraela i palestinske islamističke skupine. Upravo je Kairo bio glavni medijator pri dogovaranju primirja u svibnju zbog čega je dobio pohvale i od međunarodne zajednice. 

Egipat je na ovom sastanku obećao raditi na jačanju gospodarstva opkoljene enklave. Također, najavili su lakši ulazak proizvoda kroz granični prijelaz Rafah između Pojasa Gaze i egipatske regije Sinaj.

Komentari

komentar
You may also like