Hamas napada izraelske platforme za proizvodnju plina u Sredozemnom moru

Hamas je ispalio rakete na izraelske platforme za proizvodnju plina na Sredozemnom moru, otkako su u prošli ponedjeljak izbili oružani sukobi između terorističkih skupina u pojasu Gaze i izraelskih obrambenih snaga (IDF), navodi tamošnji medij The Jeruzalem Post. Niti jedna raketa nije se približila cilju, ali su platforme, zbog opreza, prešle na najnižu razinu operativnog poslovanja.

Tijekom prošlog tjedna palestinski pokret Hamas pokušao je raketnim napadima zasuti izraelsku platformu Tamar na Sredozemlju, koja Izrael opskrbljuje s oko dvije trećine potrebnog plina. Izraelska vojska oborila je sve rakete ispaljene iz pojasa Gaze. Očekuje se da će Hamas pokušati doći do tog objekta koristeći dronove ili vođene podmornice s eksplozivom.

Istu vijest potvrđuje i The Times of Israel pozivajući se na svoje izvore. Prema tom mediju, niti jedna raketa nije se približila platformi koja se nalazi samo 25 kilometara od pojasa Gaze.

Sve udare odbila je mornarička baterija proturaketnog obrambenog sustava Iron Dome. Medij vjeruje da rakete Hamas nisu precizno navođene, pa je malo vjerojatno da će moći pogoditi malu platformu. Međutim, u pojasu Gaze dronovi se mogu koristiti za bacanje bombi na pomorski objekt, navodi The Times of Israel. Nekoliko takvih već je oboreno od strane lovačkih zrakoplova F-16 prošlog tjedna, navodi izraelski medij.

“Napali smo baze, brodove, skladišta, infrastrukturu i operativna zapovjedništva. Ponašali smo način da suzbijamo pomorske snage Islamskog džihada (radikalne palestinske organizacije koja djeluje u Gazi) i Hamasa”, izjavio je novinarima zapovjednik izraelske mornarice Eli Sharvit.

Podsjećamo: zbog eskalacije sukoba između Izraela i palestinskih oružanih organizacija iz pojasa Gaze, američka tvrtka Chevron, koja je operater i najveći dioničar glavnih izraelskih plinskih nalazišta, zaustavila je prošli tjedan rad platforme u Sredozemnom moru, koja dobiva plin s nalazišta Tamar i čije su rezerve veće od 300 milijardi kubika. Plin s tog nalazišta izvozi se još i u Jordan i Egipat.





Platforma još većeg izraelskog plinskog polja, Leviathan, udaljena je više od 70 milja od zone sukoba te proizvodnja na njemu nije zaustavljena.

Izraelski ministar energije Yuval Steinitz izjavio je kako su poduzeli različite mjere za osiguranje neprekinute opskrbe plinom izraelske industrije.

Izrael je jako ovisan o Sredozemnom moru preko kojeg se odvija više od 90% izraelskog uvoza. Iako relativno mala u usporedbi s drugim sastavnicama IDF-a, izraelska mornarica ima značajnu veličinu teritorija kojeg mora štititi.





Nakon operacije Protective Edge 2014. godine, Hamas i Islamski džihad značajno su povećali svoje pomorske postrojbe, izgradivši arsenal koji uključuje mornaričke komandose, jet-skije, autonomne podmornice, eksplozivne brodove, precizne dronove i td., što samo povećava izazov za izraelske pomorske snage.

Komentari

komentar

You may also like