Hamenei: UAE izdali islamski svijet, pustivši Izraelce u Perzijski zaljev

Ne stišavaju se reakcije na nedavni usmeni sporazum između Izraela i UAE o miru i međusobnom priznanju. Jedan od njegovih najvećih kritičara svakako je Iran, s obzirom kako su UAE i njegov prekozaljevski susjed.

Zato i ne čudi da je iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Hamenei, u utorak, 1. rujna, izjavio kako su UAE izdali islamski svijet, zaključivši sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

„O izdaji UAE spominjat će uvijek. Oni su omogućili cionističkom režimu ulazak u regiju (Perzijskog zaljeva) i zaboravili na Palestinu“, kazao je najmoćniji čovjek Islamske Republike Irana u svom govoru na državnoj televiziji. Pritom je i dodao kako se nada da će se oni (Arapi iz UAE) jednom „probuditi i spoznati što su učinili“.

Iran nije jedina islamska zemlja koja je oštro osudila spomenuti sporazum, kojega Izrael i UAE još samo trebaju pretočiti u pismenom obliku i što se očekuje brzo, nakon što su jučer u UAE stigle visoke političke delegacije iz Izraela i SAD-a upravo u tu svrhu (vidi poveznicu ispod teksta). Ali po Teheran je, on, svakako najneugodniji, ne samo zbog geografske blizine UAE, već zbog potvrde da se ta zemlja i službeno pridružuje američko-izraelskoj strategiji otvaranja bliskoistočnog fronta protiv Irana s ciljem sprječavanja njegovih ambicija i jačanja utjecaja Teherana u regiji. Zato je iransko MVP još 24. kolovoza izrazilo snažnu kritiku spomenutog sporazuma, kazavši, kako će ta arapska monarhija zbog toga snositi odgovornost i posljedice za bilo kakvu prijetnju u Perzijskom zaljevu, koja dolazi od „cionističkog režima“. Iranski Korpus straže islamske revolucije također se očitovao o ovom sporazumu, kroz upozorenje Emiratima da ih očekuje „opasna budućnost“, dok je zapovjednik iranske vojske general Mohammad Bagheri prethodno izjavio kako će Teheran za poteze, koji će potkopavati sigurnost Perzijskog zaljeva, odgovornim smatrati Abu Dhabi.

Izraelsko-emiratski sporazum imat će svoje sigurnosne posljedice i unutar samih UAE, o čemu svjedoče i dvije jučerašnje eksplozije u Abu Dhabiiju i Dubaiju, uoči dolaska spomenute američko-izraelske delegacije. Pa iako nema službenih potvrda o njihovoj povezanost s tim posjetom, činjenica kako su se dogodile u toj, inače vrlo stabilnoj i sigurnoj zemlji i baš u to vrijeme – vjerojatno je puno više od puke slučajnosti.

Z. Meter: Eksplozije u UAE, kao kazna za mirovni sporazum s Izraelom?





 

 





Komentari

komentar

You may also like