Haradinaj optužio Putina da želi mijenjati granice na Balkanu

Predsjednik vlade Kosova Ramush Haradinaj izjavio je 26. veljače, kako ruski predsjednikVladimir Putin planira pokrenuti pitanje promjena granica balkanskih država, i naglasio, kako kako će se, ukoliko zamjena teritorija bude uvijet za potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom, Priština snaći i bez njega.

Priština se može vratiti dijalogu s Beogradom uz posredništvo Bruxellesa samo ukoliko nastavak dijeloga ne bude povezan s ukidanjem stopostotnih carina na srpske proizvode.

„Ali ne k dijalogu temeljenom na promjeni granica. Otvaranje toga pitanja – to je program Vladimira Putina“, izjavio je kosovski premijer nakon zasjedanja vlade u Prištini.

Između Kosova i Srbije postoji granica duga 381 kilometar i Kosovo ne bi tražilo priznanje svoje nezavisnosti od Sarbije ako bi zbog toga moralo dati svoj teritorij, smatra Haradinaj. „Ako je to cijena priznanja, onda nam ono nije potrebno. Mi još možemo čekati. Možemo i bez sporazuma“, naglasio je predsjednik kosovske vlade.

Podsjećamo: ranije je predsjednik Kosova Hashim Tači izjavio kako će podnijeti ostavku i provesti referendum ukoliko kosovski parlament ne podrži sporazum o priključenju triju srpskih pograničnih općina, većinski nastanjenih Albancima, teritoriju Kosova.Priština je u studenom prošle godine protiv Srbije i BiH uvela 100%-tne carine na uvoz njihovih proizvoda, nakon što je nastojanje Kosova za prijam u Interpol završilo neuspjehom. Priština je za to optužila Beograd i carinama ga nastoji primorati na potpisivanje sporazuma, koji bi podrazumjevao i priznanje kosovske nezavisnosti. Službeni Beograd je, s jedne strane pritisnut realnošću stanja i faktične nezavisnosti Kosova čije mu je priznanje uvjet za članstvo u euroatlantskim organizacijama, a s druge pritiskom tvrdolinijaša, crkve i većeg dijela javnosti, koji ustrajavaju na tome da je Kosovo nedjeljivi dio Srbije i njezino povijesno ishodište. Takva unutarnja diferencijacija otežava ne samo postizanje sporazuma s Prištinom, nego i sam dijalog između dviju strana. Naravno, u čitavoj toj priči svoju snažnu dimenziju ima i neizostavna globalna geopolitika.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like