Hashim Thaci: i Kosovo i Srbija su blokirani, a izlaz je jedino u priznanju Kosova od strane Beograda

U svom članku, objavljenom u njemačkom mediju Frankfurter Allgemeine Zeitung, kosovski predsjednik Hashim Thaci, peti od proglašenja kosovske nezavisnosti, osvrnuo se na kosovsko-srpske odnose.

Thaci tako kaže, kako je međusobno priznanje jedini način za stavljanje točke na sve sporove između Albanaca i Srba oko Kosova, jer pregovori o normalizaciji odnosa na način na koji se oni danas vode mogu trajati još sto godina.

Postizanje konačnog cilja za Srbiju i za Kosovo je vrlo teško i zato ono traži hrabre i mudre državnike. „Kako bi do toga došlo, svi moramo biti spremni na kompromise. Svima je jasno kako je postizanje dugoročnog mira glavna zadaća za naše narode“, naglasio je Thaci. Kazao je kako dvije zemlje već šest godina vode pregovore o normalizaciji odnosa i da je prije četiri godine postignut veliki napredak – potpisivanje Bruxellesskog sporazuma, ali da je konačni cilj još uvjek daleko. Glavni uzrok takvog stanja je „zamrznuti“ sukob Beograda i Prištine, zbog kjojeg se nemoguće u potpunosti integrirati u europsko društvo (i Srbiji i Kosovu), u kojemu bi „mi … bili susjedi i prijatelji“, naveo je Thaci.

Kosovski čelnik se osvrnuo i na srbijansku kampanju protiv ulaska Kosova u međunarodne organizacije, poput UNECSO-a, navevši, kako bi članstvo Prištine u toj organizaciji korist donjelo i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kosovskim Srbima. Upravo se Kosovo, kaže dalje Thaci, uvjek pridržavalo svih sporazuma sklopljenih uz posredništvo međunarodne zajednice, a da Srbija, koja se ne miri s nezavisnošću Kosova, nastavlja Prištini „podmetati klipove pod kotače“.

„Zbog takve neprijateljske pozicije nastojanja Srbije za ulazak u Europsku uniju su maglovita. Obje strane su blokirane u nastojanjima za ulazak u EU, a njihova euroatlantska budućnost ovisi o sposobnosti postizanja povjesnog i konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirbi“, napisao je Thaci u svom članku za njemački FAZ.

Podsjećamo: Hashim Thaci je kontroverzna osoba, koju je bivše haaško tužiteljstvo optužilo za otmice ljudi i ilegalnu prodaju njihovih organa europskim klinikama u vrijeme rata na Kosovu između tadašnje Miloševićeve Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova čiji je Thaci jedan od osnivača. Prema pojedinim srbijanskim medijima, Thaci je od tog „biznisa“ zaradio oko 4 milijuna njemačkih maraka. Kosovski predsjednik te je optužbe odbacio kao neosnovane i lažne.





dr. sc. Jadranka Polović: KOSOVSKI PARLAMENTARNI IZBORI (1. dio)

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like