Hashim Thaçi: sudski proces protiv boraca OVK je povijesna nepravda

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi povijesnom je nepravdom nazvao sudski proces pokrenut nad borcima bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je u tijeku pri Posebnom međunarodnom sudu za Kosovo. To će učiniti političku štetu, kazao je kosovski čelnik i dodao, kako smatra da će to u konačnici ipak biti korisno za Kosovo. Borba OVK bila je pravedna i legitimna, kazao je Hashim Thaçi.

Posebni sud za Kosovo ima sjedište u Haagu i sudi po kosovskim zakonima ali u skladu s međunarodnim pravom. Od 1. siječnja 2017.g. taj sud djeluje i na teritoriju Kosova, što je omogućeno izmjenama zakona izglasanih u kolovozu 2016.g. većinom glasova u kosovskom parlamentu. Sud je financiran novcem EU, a u tužiteljstvu glavnu ulogu imaju Amerikanci. Zadatak tog suda je istraga sumnji o počinjenim zločinima nad srpskim i civilima drugih nacionalnosti tijekom i poslje rata na Kosovu. Formiran je nakon otkrića bivše glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte, objavljenog 2008. u njezinoj knjizi – memoarima (The Hunt: Me and the war criminals / Lov: Ja i ratni zločinci), kako haško tužiteljstvo ima saznanja o masovnim otmicama krajem i poslje rata na Kosovu. Posebni  izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty proveo je istragu koja je krajem 2010. g. rezultirala izvješćem na 27 stranica,  u kojem se navodi kako je 500-tinjak civila (oko 400 nealbanaca, uglavnom Srba i Roma, kao i oko 100 Albanaca) oteto na Kosovu nakon razmještaja snaga KFOR-a i da je jedan dio njih tajno prebačen u Albaniju u svrhu ilegalne  trgovine njihovim organima. Vijeće Europe ovo izvješće je  usvojilo početkom 2011. godine i zatražilo „nezavisnu istragu koja bi dovela do pune istine o ovim tvrdnjama“. To je i uvjetovalo pokretanje instrumenata koji su doveli do uspostave Posebnog suda.

Prema ranije provedenom istraživanju javnog mišljenja na Kosovu, većina kosovskog stanovništva smatra nepravednim što ovaj sud ima ovlasti pokretanja istraga i suđenja borcima OVK  osumnjičenim za zločine. Osim toga, većina ispitanika smatra kako je kosovski parlament zakon o Posebnom sudu donio pod vanjskim pritiskom. Više od 50% ispitanika spremno je prosvjedovati u slučaju pokretanja istraga protiv boraca OVK, a gotovo 65% bi izišlo na ulične prosvjede ukoliko bi kosovski Srbi ili sama Srbija zatražili od Posebnog suda proglašenje OVK terorističkom organizacijom.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like