Hašim Tači pozvao Putina u posjet Kosovu

Kosovski predsjednik Hašim Tači je 25. siječnja dao intervju za rusku agenciju RIA Novosti i pri tom kazao kako Kosovo nije neprijatelj Rusije i da bi s njom željelo uspostaviti „normalne odnose dviju suverenih država“. Rusija u Prištini već ima svoj odjel za veze i Tači želi da on postane rusko veleposlanstvo, a da Priština otvori svoje u Moskvi i u Pekingu.

Tači se u intervjuu prisjetio i njegovog osobnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu, prigodom obilježavanja stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, te je njihov tadašnji razgovor ocijenio „vrlo neposrednim i konkretnim“. Izjavio je kako mu je Putin tom prigodom rekao, da, ukoliko Kosovo i Srbija postignu sporazum mirnim putom, kroz dijalog, on će (Putin) prihvatiti i poduprijeti takav dokument“.

Odgovarajući na novinarov upit, koliko su Srbija i Kosovo blizu postizanja sporazuma, Tači je kazao kako je to istovremeno „i vrlo daleko i vrlo blizu“, ali da on vjeruje u njegovo postizanje, koje će Kosovu omogućiti dobivanje statusa člana UN-a

Komentirajući aktivnosti oko osnivanja kosovske vojske, Tači je izjavio kako će ona „biti vojska mira“, u kojoj će više od 10% članstva biti pripadnici manjina, kazavši, kako će ona „biti spremna dati svoj doprinos u mirovnim misijama po cijelom svijetu“. Dodao je i da će kosovska vojska imati najviše 8 tisuća vojnika, od čega 5 tisuća u stalnom sastavu, a tri tisuće u pričuvi.

Kosovski čelnik u intervjuu je, između ostalog, pozvao ruskog predsjednika Putina u posjet Kosovu, „kako bismo uspostavili dobre odnose i normalizirali veze“. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like