Hassan Rouhani u lipnju odlazi u Kinu na samit Šangajske organizacije

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u lipnju odlazi u državni posjet Kini, gdje će sudjelovati i u radu samita Šangajske organizacije za suradnju (ŠOS).

Sudionici samita nastoje spriječiti nerealizaciju zajedničkih projekata nakon jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom i prijetnji sankcijama.

„Nadamo se kako će Kina i Iran obaviti čvrste konzultacije. Mi moramo zajedno razmotriti pitanje, kako izbjeći ozbiljne prijetnje za zajedničke projekte između dviju država“, kazao je zamjenik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Samit ŠOS održat će se 9. i 10. lipnja, u kineskom gradu Qingdao, smještenom  na istoku zemlje. Članice te organizacije su Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Indija i Pakistan.
Iran ima status zemlje-promatrača, iako odavno teži punopravnom članstvu u toj organizaciji. Rusija je još prošle godine objavila kako s ukidanjem Zapadnih sankcija protiv Teherana Iran može postati punopravni član ŠOS-a. A upravo su sankcije bile glavni čimbenik koji je sprječavao mogućnost iranskog priključenja ŠOS-u. Međutim, američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio jednostrano pokretanje starih i uvođenje novih, do sada neviđenih sankcija protiv Irana. Štoviše, Trump je i europskim tvrtkama koje posluju s Iranom dao rok od 6 mjeseci za povlačenje njihovih investicija iz te zemlje, jer im u protivnom slijede američke sankcije. Preostali supotpisnici nuklearnog sporazuma s Iranom (Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka, Francuska) protive se njegovom poništenju ili izmjeni, ali europske zemlje se nalaze u problemu što i kako dalje, ne želeći se, s jedne strane zamjeriti „starijem bratu“ i ugroziti svoj biznis u SAD-u, a s druge su strane svjesne dugoročnih posljedica po svoj politički suverenitet ali i imidž unutar vlastitih građana. K tome, Iran traži jasna jamstva za očuvanje sporazuma upravo od strane EU, jer će u protivnom i sam istupiti iz nuklearnog sporazuma i time prestati provoditi obveze koje iz njega proizlaze.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like