Heiko Maas: Predviđanja o raspadu EU i NATO-a uvelike su pretjerana

Predviđanja o raspadu Europske unije i NATO-a uvelike su pretjerana, izjavio je u utorak, 23. studenog, njemački, još samo tehnički ministar vanjskih poslova Heiko Maas na Berlinskom forumu o međunarodnoj politici.

“Mnoga predviđanja raspada posljednjih godina bila su pretjerana. Nisu propali niti Europska unija i NATO, niti Zapad, kao što su mnogi predviđali”, kazao je šef njemačke diplomacije, a prenosi Eadaily.

Kako je naglasio, Njemačka je, zajedno sa svojim saveznicima u EU i NATO-u, aktivni sudionik globalne multilateralne suradnje.

“Njemačka ima sve preduvjete za opstanak u tako kompetitivnom svijetu. Naše gospodarstvo je jako, naše društvo je stabilno, naša država je sposobna za djelovanje. S jakim partnerima i saveznicima u Europskoj uniji i NATO-u aktivno smo uključeni u različite aspekte života u svijetu”, kazao je Heiko Maas.

Ovdje bismo ipak dodali slijedeće: nije toliko stvar u tome je li se ili nije, odnosno hoće li se raspasti EU i NATO savez, koliko u tome kakav će status unutar formalnih savezništava imati i Njemačka i ostale ključne članice EU odnosno EU kao cjelina. Hoće li on biti temeljen na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju s angloameričkom sastavnicom, ili će mu biti podređen? Dovoljno se prisjetiti nedavnog formiranja trojnog pakta AUKUS između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, gdje je najdeblji kraj izvukla Francuska gubitkom 60-ak milijardi dolara vrijednog posla proizvodnje podmornica za australsku flotu. Ono što je od toga možda još i gore je činjenica, da Francusku o tome nitko od spomenutih saveznika nije niti izvijestio odnosno upozorio tj. pitao za mišljenje.

 
Komentari

komentar

You may also like