Heiko Maas upozorio na geostrateške posljedice napuštanja „Sjevernog toka 2“ po EU

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je na geostrateške posljedice napuštanja plinovoda Sjeverni tok 2 po odnose Europe i Rusije.

“Oni koji iz temelja propituju Sjeverni tok 2, …moraju shvatiti kakve će to geostrateške posljedice imati i što to znači za mogućnost utjecaja Europe na Rusiju. … Postoje zemlje koje od nas zahtijevaju da zaustavimo gradnju dok same … povećavaju uvoz nafte iz Rusije”, izjavio je njemački šef diplomacije u svom govoru u Bundestagu, u srijedu, 10. veljače.

Napomenuo je kako Sjeverni tok 2 omogućuje utjecaj na Rusiju i optužio zastupnike stranke Zeleni da na taj način zbližavaju Rusiju i Kinu, što zajedno čini moćan vojno-ekonomski blok.

Inače, njemački ministri jučer su se u Bundestagu morali braniti od napada Zelenih vezano uz nastavak izgradnje Sjevernog toka 2. Tijekom saslušanja ministara zastupnici iz frakcije Union 90/Zeleni optužili su vladu u Berlinu da je ponudila administraciji Donalda Trumpa dogovor kojim će SAD dozvoliti dovršetak navedenog plinovoda.

Pojedini novinari, uključno i novinar tabloida Bild Julian Repke, objavili su presliku prijedloga njemačkog ministra financija Olafa Scholza američkom ministru financija Mnuchinu, gdje je navodno vidljivo da je njemačka vlada spremna povećati financijsku potporu izgradnji LNG infrastrukture u Njemačkoj na milijardu dolara za dovršetak dva LNG terminala za prihvat (američkog) ukapljenog plina. U tekstu se također kaže kako će Berlin nastaviti jačati energetsku sigurnost Europe, uzimajući u obzir trenutačni rusko-ukrajinski ugovor o tranzitu plina, želju Poljske za izgradnju Baltičkog plinovoda i održavanje tranzita kroz plinovod Yamal-Europa. U zamjenu za to, Berlin navodno od Sjedinjenih Država traži da dozvole za dovršetak Sjevernog toka 2 (postojeće i buduće sankcije ne bi se primjenjivale).

U jesen su njemački mediji izvijestili da je Berlin takvu ponudu dao još u kolovozu prošle godine. Ministar diplomacije Heiko Maas kazao je zastupnicima da je taj prijedlog odbijen i da je to bilo poznato još u rujnu. Maas je napomenuo kako Sjeverni tok 2 omogućuje utjecaj EU na Rusiju i optužio Zelene da zbližavaju Rusiju i Kinu u moćan vojno-ekonomski blok.
Svenja Schulze, njemačka ministrica zaštite okoliša, nakon što je odbila kritike Zelenih, u Bundestagu je izjavila: „Svi se slažemo da želimo zaustaviti uporabu ugljena i nuklearne energije. Otpisat ćemo nuklearke. To znači da će nam trebati plin za prijelazno razdoblje.” … „Ali u ovom trenutku trebamo plin i trebamo mnogo izvora kako bismo potrošačima mogli pružiti najpovoljnije uvjete. Mislim da je ovo ispravan put, a to možemo osigurati samo korištenjem plina, a alternative – nuklearna energija iz Francuske ili opskrba energijom iz Poljske – to ne mogu. Koji je smisao zaustaviti dogovoreni projekt, platiti milijarde za njega, kako se ne bi dovršio plinovod?… Ako imate alternativu ovome – razgovarajmo o tome. Istraživanje kaže da nam je potreban plin za prijelazno razdoblje.”

Neovisno o jačanju pritisaka izvana i iznutra, njemačka vlada je, sada je već posve jesno – otvoreno stala u zaštitu plinovoda Sjeverni tok 2. Ne iz ljubavi prema Rusiji, toga nema, već zbog svojih energetskih potreba i sigurne budućnosti vezano uz opskrbu jeftinom energijom. Dakle, zbog svojih nacionalnih interesa. Pitanje je samo, hoće li u tome i uspjeti?

Merkel nudila do milijardu eura “pod stolom” Trumpovom SAD-u da ne uvodi sankcije Sjevernom toku 2

Komentari

komentar
You may also like