Helikopter kolumbijskog predsjednika izrešetan u letu

Jučer je vatrenim oružjem napadnut helikopter u kojem su letjeli kolumbijski predsjednik Ivan Duque Márquez te ministar obrane i ministar unutarnjih poslova. Helikopter je bio blizu granice s Venecuelom. Nitko nije ozlijeđen u napadu, a na helikopteru se vidi nekoliko rupa od metaka, uključujući i na elipsi, prenosi AFP.

Ovo je prvi napad na kolumbijskog predsjednika u 20 godina. Nema još potvrde o tome tko je napao konzervativnog predsjednika.

“To je bio kukavički čin, a možete vidjeti rupe od metaka na predsjedničkom helikopteru. Ne bojimo se nasilja ni terorizma. Naša država je jaka i Kolumbija je dovoljno jaka da se suoči s ovakvom prijetnjom”- rekao je kolumbijski predsjednik.

Helikopter je letio iznad nestabilnog područja Catatumbo gdje se proizvodi najviše kokaina u Kolumbiji, između gradova Sardinata i Cucuta.

Inače, Kolumbiju potresaju tjedni nasilnih protesta u kojima je angažirana i vojska, a umrlo je na desetke ljudi, uglavnom od vatrenog oružja. Ipak, ovaj napad se ne dovodi u direktnu vezu s prosvjednicima.

S druge strane, helikopter je letio uz granicu s Venecuelom koja je prekinula diplomatske odnose s Duqueom nakon što je došao na vlast u 2018. Venecuelu vodi socijalist Nicolas Maduro. Granično područje je već neko vrijeme nestabilno i puno sukoba. Na tom izoliranom području djeluju paravojne skupine vezane uz trgovinu drogom, ali i politički ekstremizam. Najbrojnija takva skupina je Nacionalna vojska oslobođenja (ELN) i FARC uz koje se već vežu dva napada automobilskim eksplozijama.





 

Komentari

komentar





You may also like