Henry Kissinger u Moskvi: Rusija i SAD mogu poboljšati odnose

U petak, 30. lipnja, u Moskvi, nastupajući na sustetu posvećenom sjećanju na preminulog istaknutog sovjetskog i ruskog političara i ministra vanjskih poslova Jevgenija Primakova, bivši američki državni tajnik i majstor diplomacije Henry Kissinger, izjavio je kako Rusija i SAD mogu postići osjetan napredak u svojim odnosima, kao i poboljšati međunarodnu situaciju.

„Smatram kako mi sada imamo sve mogućnosti za postizanje osjetnog napretka ne samo u poboljšanju odnosa između naših zemalja, već i u poboljšanju međunarodnog stanja u cjelosti, u čitavnom svijetu. Za to su nam potrebni zajednički napori“, naglasio je Kissinger.

Ispričao je kako se susretao s Jevgenijem Primakovom: „Obično smo se sretali kao suparnici, kao međusobno suprostavljeni pregovarači. Ali uvjek smo osjećali kako dijelimo jedno zajedničko uvjerenje – da odnosi između Rusije i SAD-a, između Sovjetskog Saveza i SAD-a, moraju biti riješeni putom pregovora i dosega zajedničke vizije budućnosti.“

Kissinger je zaključio: „Te napetosti, koje periodički izniču između SAD-a i Rusije – to nije nova pojava, oni su se događali i u prošlosti, mi smo znali i gora vremena, ali mi smo uvjek mogli te napetosti razriješiti.“

Sinoć se Henry Kissinger u Kremlju nakratko sastao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čiji je glasnogovornik Dmitrij Peskov danas izjavio, kako njih dvojica „tijekom mnogih godina gaje bliske osobne odnose i, kada god za to postoji mogućnost, susreću se“.

Henry Kissinger, neovisno o svojim poznim godinama i mjestu na kojem se pojavljuje, uvjek izaziva pozornost. Radi se o možda i najistaknutijoj osobi moderne svjetske diplomacije, koja svojim iskustvom i danas pomaže u iznalaženju dijaloga i načina za riješavanje mnogih svjetskih problema. Možemo podsjetiti i na susret Henryja Kissingera s američkim predsjednikom Trumpom prije njegove inauguracije na tu dužnost, kada mu je savjetovao da ne ide preoštro prema Kini (kako je Trump najavljivao tijekom svoje predsjedničke kampanje), i da pokuša razriješiti sukobe s Rusijom. Inače, Kissingerova američka vanjskopolitička doktrina zasnivala se na njegovim riječima: „zbroj odnosa Rusije i Kine nikada ne smije biti veći od pojedinačnog zbroja odnosa SAD-a s Kinom i Rusijom“. Koliko se danas u praksi ostvaruje ta jednadžba, koja je jamčila ravnotežu odnosa unutar trokuta Washington-Moskva-Peking, prosudite sami.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like