Hezbolah obećao Izraelu “proporcionalni odgovor” za napade na Libanon

Šef moćnog libanonskog pokreta Hezbolaha, Hasan Nasralah, jučer je obećao “prikladan i proporcionalan” odgovor na sve izraelske zračne napade na Libanon nakon eskalacije na granici ovog tjedna.

Izrael je u četvrtak izveo prve zračne napade na libanonsko tlo nakon dugo vremena, zbog čega je Hezbolah sljedećeg dana ispalio rakete na židovsku državu.

“Naš odgovor bio je povezan s izraelskim napadima koji su se prvi put u 15 godina dogodili na jugu Libanona”, rekao je u televizijskom govoru uoči godišnjice završetka posljednjeg rata s Izraelom 2006. godine. “Htjeli smo reći neprijatelju … da će svaki zračni napad izraelskih zračnih snaga na Libanon neizbježno izazvati odgovor na prikladan i proporcionalan način, jer želimo djelovati u svrhu zaštite naše zemlje”, dodao je, a prenosi AFP.

Nasralah je opisao zračne napade ovog tjedna kao “vrlo opasan razvoj”, ali je rekao kako Hezbolah ne želi rat. “Ne tražimo rat i ne želimo krenuti u rat, ali spremni smo za njega” ako je potrebno, rekao je, ponavljajući slične želje o miru kao i Izrael ovog tjedna.

Prije četvrtka, posljednji izraelski zračni napadi na Libanon datirali su iz 2014. godine, kada su ratni zrakoplovi pogodili teritorij u blizini sirijske granice. Raketa Hezbolaha u petak ujutro na izraelske položaje izazvala je odmazdu iz Izraela, što je potaklo mirovne snage UN-a (UNIFIL) da upozore na “vrlo opasnu situaciju”. No, židovska država tada je rekla da “ne želi eskalaciju ka potpunom ratu”.

Sjedinjene Američke Države u petak su pozvale libanonsku vladu da spriječi Hezbolah u napadima. Izrael je već ranije rekao da za napade Hezbolaha jednako odgovorne doživljava Iran i libanonsku vladu.





U sukobu od 33 dana u ljeto 2006. između Izraela i Hezbolaha, poginulo je 1200 ljudi u Libanonu, uglavnom civila, i 160 Izraelaca, uglavnom vojnika. Završilo je prekidom vatre koji je podržao i posredovao UN, 14. 8. 2006. godine od kada je libanonska vojska raspoređena duž pograničnih područja.

Hezbolah je jedina frakcija koja se nije razoružala nakon libanonskog građanskog rata 1975.-1990. Dugo je bio na meti američkih sankcija i stavljen na crnu listu kao “teroristička” organizacija, ali šijitska skupina također je moćan politički igrač s mjestima u libanonskom parlamentu i s podrškom Teherana.

Komentari

komentar





You may also like