Hezbollah i Hamas dogovaraju se u Bejrutu o platformi za borbu protiv Izraela

Najviši čelnici libanonskog šijitskog proiranskog pokreta Hezbollaha i radikalnog palestinskog Hamasa održali su u utorak, 29. lipnja, razgovore u libanonskoj prijestolnici Bejrutu, a jedna od glavnih tema bila je rezultat nedavnog 11-dnevnog rata oko pojasa Gaze. O tome izvješćuje panarapska televizija Al-Arabiya.

Ismail Haniyeh, čelnik Hamasa, stigao je u Libanon u prošlu nedjelju i već se sastao s nekoliko visokih arapskih dužnosnika te zemlje, uključno predsjednika Michela Aouna i predsjednika parlamenta Nabiha Berry.

Danas su Ismail Haniyeh i glavni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah (naslovna slika) razgovarali o tome kako mogu iskoristiti iskustvo posljednjeg kruga neprijateljstava između palestinskih organizacija i Izraela.

Iscrpljujući rat prouzročio je velika razaranja u pojasu Gaze, ali i učinkovito zaustavio život na tjedan i pol na većini teritorija izraelske države, usmrtivši više od 250 ljudi, naglašava panarapska televizija.

Nakon sastanka, Nasrallah i Haniyeh suzdržali su se od komentara nazočnim novinarima. Ovo su bili njihovi prvi pregovori „oči u oči“ nakon 11-dnevnog rata i od rujna 2020.

Tijekom rata Hamas i druge militantne skupine ispalile su više od 4.000 raketa i minobacačkih granata iz Gaze u Izrael, od kojih su deseci dosegli čak i okolinu Tel Aviva. S druge strane izraelski zračni napadi i granatiranja izazvali su velika razaranja u spomenutoj gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.
Nakon završetka rata u Gazi, Haniyeh je prije dolaska u Libanon posjetio Egipat, koji je djelovao kao glavni posrednik u naporima za prekid vatre, a nakon toga Maroko i Mauritaniju.

Podsjećamo: Hezbollah je 21. svibnja, nekoliko sati nakon proglašenja primirja u Izraelu, pozdravio “povijesnu pobjedu” Palestinaca nad Izraelcima.

 

Komentari

komentar

You may also like