Hezbollah: imamo svoje borce i u ruskoj bazi Hmeymim, u Siriji

Predstavnici libanonskog šijitskog pokreta Hezbollah, kojeg SAD, Izrael, pojedine države EU i arapske monarhije Perzijskog zaljeva smatraju terorističkom organizacijom, boravili su prošlog tjedna u Moskvi. Rusija, naime, Hezbollah ne smatra terorističkom organizacijom pa je samim tim spomenuti događaj izazvao veliku pozornost bliskoistočne i šire javnosti.

Ammar al-Mousavi, šef vanjskopolitičke službe Hezbollaha, izjavio je u intervjuu bejrutskoj televiziji Al Manar kako su razgovori s ruskim dužnosnicima bili pozitivni i konstruktivni.

Vodeći diplomat libanonske stranke Allah, koja uživa potporu Irana, sinoć je opovrgnuo izvješća pojedinih arapskih medija o “negativnom odnosu Rusije prema ulozi Hezbollaha u Siriji“, izjavivši pritom prilično smjelo, kako je Hezbollah rasporedio svoje borce čak i u ruskoj zračnoj bazi Hmeymim u sirijskoj regiji Latakiji. Pri tom je naglašavao „zajedničke podvige Hezbollaha i ruskih vojnih snaga u Siriji“ te istaknuo “stratešku koordinaciju između dviju strana u tom pogledu“.

Glasnogovornik Hezbollaha također je izjavio kako veliki broj vlada koje su stranku stavile na crnu listu, “pokušavaju tajno stupiti u kontakt s njom“, te da Hezbollahapsolutno nije izoliran ni na regionalnoj ni na međunarodnoj razini“.

Kazao je kako “neke arapske zemlje Perzijskog zaljeva, kao i većina europskih država, osim Velike Britanije i Nizozemske, potajno kontaktiraju Hezbollah s ciljem izbjegavanja američkog pritiska“, pri čemu je dodao kako veze te libanonske šijitske organizacije nisu prekinute niti s Turskom.

Podsjećamo: u Moskvi je 15. ožujka s izaslanstvom Hezbollaha razgovarao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dok je drugu stranu predstavljao čelnik Hezbollahovog kluba u libanonskom parlamentu Muhammad Raad.





Lavrov je tom prigodom podržao teritorijalnu cjelovitosti Libanona i pozvao na pregovore “predstavnike svih vodećih konfesionalnih skupina libanonskog društva isključivo na zakonskoj platformi, bez stranog miješanja“.

Hezbollahovo izaslanstvo u Moskvi je primio i posebni predstavnik ruskog predsjednika za Bliski istok Mihail Bogdanov, ujedno i zamjenik ministra vanjskih poslova.

Komentari

komentar





You may also like