„Hezbollah“ spreman za pregovore s „Islamskom državom“ u Siriji

U prošlu subotu, na pograničnom teritoriju između Sirije i Libanona, postrojbe libanonskog „Hezbollaha“ su zajedno sa sirijskom vojskom počele vojnu operaciju protiv snaga terorističke organizacije „Islamska država“. Paralelno s tom operacijom, libanonska vojska samostalno je pokrenula akciju čišćenja svoje pogranične zone sa Sirijom na sjevero-istoku zemlje, tijekom koje je oslobođeno 100 od ukupno 120 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija.

U četvrtak,  24. kolovoza, „Hezbollah“ je priopćio kako je spreman za pregovore s „Islamskom državom“ na teritoriju Sirije nakon molbe ISIL-ovih snaga koje su se našle na granici između Sirije i Libanona, između dvije vatre.

O tome je izvjestio osobno glavni tajnik „Hezbollaha“, šeik Hasan Nusrallah, u direktnom prijenosu na televiziji „Al-Manar“.

„Mi možemo voditi pregovore na teritoriju Sirije na molbu boraca… Vatra neće biti prekinuta do postizanja sporazuma. A predmet pregovora je postizanje ciljeva koji se odnose na odlazak „IS“  iz te zone (sirijsko-libanonske granice, op. GN.) i dobivanje informacija o sudbini otetih libanonskih vojnika, kao i njihovo oslobađanje“, izjavio je Nasrallah.

Dodao je, ipak, kako će riješenje u tim brdskim prostorima vjerojatno biti vojno i kako su oni („Hezbollah“) za to spremni, kazavši, kako su džihadisti na granici Libanona i Sirije u panici. Također je izjavio kako su borci „Hezbollaha“, zajedno sa sirijskom vojskom, do sada oslobodili 270 od 310 kilometara kvadratnih teritorija okupiranog od strane „Islamske države“.

 





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like