Hibrid AirCar izveo prvi let na veliku daljinu

Još jedan pokušaj pretvaranja sna u stvarnost, možda je i jedan od najuspješniji u povijesti. Leteći automobil AirCar napravio je svoj prvi let, a jedno od glavnih postignuća je da se, zapravo, iz automobila u zrakoplov (ili obrnuto), transformira za samo 2 minute i 15 sekundi.

Kako je izvijestio BBC, prototip letećeg automobila završio je 35-minutni let između međunarodnih zračnih luka u Nitri i Bratislavi u Slovačkoj.

Hibridni automobil-zrakoplov, AirCar, opremljen je BMW motorom i koristi redovno benzinsko gorivo s benzinskih crpki.

Njegov tvorac, prof. Stefan Klein, izjavio je da bi mogao preletjeti oko 1.000 km (600 milja), na visini od 2.500 metara, i do sada je bio u zraku 40 sati.

Potrebne su dvije minute i 15 sekundi da se iz automobila pretvori u zrakoplov.

Od izvornih rješenja izdvajamo – krila, koja se preklapaju u dvije ravnine, i uvlačna repna grana. Propeler pokreće klasični BMW-ov motor. Sve je to dizajnirano za dvije osobe, a vozilo može letjeti oko tisuću kilometara prosječnom brzinom od 170 km/h. Kreatori letećeg automobila su slovačka tvrtka Klein Vision.
Njezini predstavnici kažu kako su trebale dvije godine da se razviju, a vrlo su optimistični u pogledu budućnosti. Samo u Sjedinjenim Državama mogu očekivati narudžbe i do 40 000 takvih vozila godišnje.

U stvarnosti, međutim, niti jedan slični projekt još nije ušao u serijsku proizvodnju. Prvo, za slovačku tvrtku prethodni prototip bio je procijenjen na milijun eura, a drugo, certificiranje za ovaj hibrid uopće nije jednostavno. Ali jednostavno nije bilo ništa što se ticalo revolucionarnih tehničkih inovacija tijekom ljudske povijesti pa su one svejedno pronašle svoj put. Ne sumnjamo da će tako, prije ili kasnije, biti i s ovim slovačkim projektom iz snova.

 

Komentari

komentar

You may also like