Hong Kong: policija zatvorila muzej koji obilježava pokolj na trgu Tiananmen

Policija Hong Konga jutros je izvršila pretres muzeja u kojem se nalaze eksponati u znak sjećanja na nesretni pokolj na trgu Tiananmen 1989. u Pekingu. Policija je uhitila i četiri člana udruge koji su vodili muzej, prenosi AFP.

Službenici novoosnovane gradske policije za nacionalnu sigurnost u ušli su u ovaj muzej imena “4. lipanj” (po datumu protesta), ogradili ga, pretražili i zatvorili.U poslijepodnevnim satima policajci su zaplijenili više eksponata, uključujući divovski logotip muzeja, papirnati model boginje demokracije, simbola studentskog pokreta prodemokracije 1989. u Pekingu. Zaplijenili su i fotografije obljetnica i paljenja svijeća u Hong Kongu prilikom kojeg se građani prisjećaju nemilog događaja. Sveukupno, policija je zaplijenila 36 kutija materijala.

Prosvjedi na trgu Tiananmen iz 1989. je tema koju ni danas Peking ne voli načinjati. Oko milijun Kineza, mahom studenata blokiralo je centralni Peking na više od mjesec dana zahtijevajući veću slobodu izražavanja, medija i trgovine. Iako je i u vrhu kineske komunističke partije bila debata treba li na prosvjednike ići silom ili otvoriti pregovore, ipak je vlada rastjerala prosvjednike tenkovima i mitraljezima. Dok je kineska vlada izvijestila o 300 poginulih prosvjednika, kineski Crveni križ tvrdi da je ubijeno 2600 prosvjednika.

Hongkonški muzej posljednja je meta opsežnog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula gradu prošle godine kako bi ugušila neslaganje nakon velikih i često nasilnih prosvjeda demokracije. Racija je uslijedila dan nakon što je sigurnosna policija uhitila Chow Hang-tunga, potpredsjednicu saveza, i još trojicu čelnika jer “nisu dali informacije” u skladu sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti. Četvorica su trenutno u pritvoru radi istrage. Prošlog je mjeseca policija naredila grupi da preda financijske i operativne detalje, optužujući ih da rade kao “strani agent”. Zahtjev je uključivao osobne podatke svih članova od svog osnutka 1989., sve zapisnike sa sastanaka, financijske zapise i bilo kakvu razmjenu s drugim nevladinim organizacijama koje se zalažu za demokraciju i ljudska prava u Kini. U utorak, na dan roka za predaju informacija, članovi saveza uručili su policiji pismo u kojem se kaže da je zahtjev nezakonit, proizvoljan i da nisu predočeni nikakvi dokazi o njihovom prekršaju.

Dok je policija u četvrtak pretresla muzej, 12 demokrata, uključujući potpredsjednika saveza Alberta Hoa, priznalo je krivnju po optužbama za poticanje i pridruživanje skupu paljenja svijeća 4. lipnja 2020., događaja koji je Peking zabranio. Ho odbacuje optužbe da su strani agenti, rekavši da su savez formirale lokalne demokratske skupine. “Ljudi iz Hong Konga koji se hoće ponovno ujediniti s našom matičnom zemljom žele da ona postane slobodna i demokratska nacija.”, rekao je Ho, referirajući se na Kinu, a prenosi AFP.

Komentari

komentar





You may also like