Histerija istočnog krila EU se širi: Estonija protjerala jednog ruskog diplomata

Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas, 23. travnja, veleposlanika Ruske Federacije Aleksandra Petrova da ga suoči s činjenicom protjerivanja jednog od zaposlenika diplomatskog odjela, piše tamošnji medij Delfi.ee.

„Rusija je grubo prekršila međunarodno pravo na teritoriju države-članice Europske unije i NATO-a, što podriva suverenitet Češke i dovelo je do smrti dvoje ljudi. Ovakvo ponašanje šteti sigurnosti i stabilnosti Europe i neprihvatljivo je”, priopćilo je estonsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako bi “izrazila solidarnost” s Češkom, Estonija protjeruje jednog djelatnika ruskog veleposlanstva, čije aktivnosti navodno “ne odgovaraju diplomatskoj aktivnosti predviđenoj Bečkom konvencijom“.

“Za nas pokazivanje solidarnosti sa državom koja je pod pritiskom Rusije nije pitanje vrijednosti, već vitalno sigurnosno pitanje”, izjavio je bivši estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Objasnio je da se “na karti zemalja članica NATO-a Estonija može usporediti s vrhom poluotoka i moguće je da bi se ovdje mogao dogoditi isti napad kao u Češkoj Republici 2014.”

Predsjedavajući parlamentarnog odbora za vanjske poslove Marko Mihkelson također je izrazio isto mišljenje, piše err.ee.
“Češka ima specifične informacije da su dvije osobe umrle kao rezultat napada koji su organizirali ruski obavještajci. Kad smo reagirali na ono što se dogodilo u Salisburyju i britanski zahtjev za protjerivanjem (ruskih) diplomata, bilo bi čudno da sada ne pokažemo solidarnost s Česima”, objasnio je Mihkelson.

“Prvo, trebali bismo biti svjesni koliko je ozbiljan ovaj incident. Ne sjećam se da je tijekom hladnog rata ili nakon toga rusko vojno osoblje izvršilo teroristički napad ili sabotažu protiv članice NATO-a “, rekao je Mihkelson. Dodao je da je “započela vrlo ozbiljna diplomatska kriza i budući da Rusija ne priznaje činjenicu napada, na nju bi trebali odgovoriti svi saveznici u NATO-u, bez obzira na njihov zemljopisni položaj“.

Rusija protjeruje 5 poljskih diplomata

 

 
Komentari

komentar

You may also like