Hitan sastanak europskih ministara energetike u Bruxellesu

Ministri energetike zemalja Europske unije u ponedjeljak u Bruxellesu održavaju hitne razgovore zbog nastojanja Europske unije za pružanjem jedinstvenog odgovora na zahtjev Moskve da europski kupci plaćaju ruski plin u rubljima ili se suoče s prekidom opskrbe, izvještava Reuters.

Rusija je prošlog tjedna zaustavila isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su odbili ispuniti njezin zahtjev za učinkovito plaćanje u rubljima. Te su zemlje već planirale prestati koristiti ruski plin ove godine i tvrde da se mogu nositi s prekidom. No, to je izazvalo bojazan da bi druge zemlje Europske unije, uključujući europsku ekonomsku silu Njemačku koja se oslanja na plin, mogle biti sljedeće.

Budući da se mnoge europske tvrtke suočavaju s rokovima plaćanja plina kasnije ovog mjeseca, države EU-a trebaju hitno razjasniti mogu li tvrtke nastaviti kupovati gorivo bez kršenja sankcija EU-a protiv Rusije. Moskva je objavila da strani kupci plina moraju položiti eure ili dolare na račun u privatnoj ruskoj banci Gazprombank, koja bi ih pretvorila u rublje.

Europska komisija poručila je zemljama da bi poštivanje ruske sheme moglo prekršiti sankcije Europske unije, a također sugerira da bi zemlje mogle prekršiti sankcije ako proglase da je plaćanje završeno nakon što je izvršeno u eurima, a potom preračunato u rublje. Nakon što su Bugarska, Danska, Grčka, Poljska, Slovačka i druge prošlog tjedna pozvale na jasnije savjete, Bruxelles izrađuje dodatne smjernice. Rusija je u petak izjavila da ne vidi nikakav problem sa svojom uredbom, koja smatra da je obveza kupca ispunjena tek nakon što se neka od valuta pretvori u rublje.

Plaćanja u rubljima mogu pomoći da se rusko gospodarstvo zaštiti od utjecaja sankcija, dok prihodi od goriva mogu pomoći u financiranju onoga što Rusi nazivaju specijalnom vojnom operacijom. Zemlje Europske unije platile su više od 45 milijardi eura Rusiji za plin i naftu otkako je napala Ukrajinu 24. veljače, otkrila je istraživačka organizacija Centra za istraživanje energije i čistog zraka.

Rusija Europskoj uniji isporučuje 40% plina i 26% uvoza nafte, ovisnost koja znači da su Njemačka i drugi do sada odolijevali pozivima na nagli prekid uvoza ruskog goriva zbog straha od ekonomske štete. Europska unija približava se zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine, rekli su diplomati nakon razgovora između Europske komisije i zemalja EU tijekom vikenda uoči sastanaka ovog tjedna.  Ministri će u ponedjeljak, između ostalog, razgovarati o potrebi hitnog osiguravanja neruskih opskrba plinom i punjenja skladišta, dok se zemlje spremaju za šokove u opskrbi.





Ovisnost o ruskom plinu razlikuje se od zemlje do zemlje, ali analitičari kažu da bi trenutačno potpuno isključenje ruskog plina gurnulo zemlje, uključujući Njemačku, u recesiju i zahtijevalo hitne mjere kao što je zatvaranje pogona i tvornica, piše Reuters.

Komisija će kasnije ovog mjeseca otkriti planove za okončanje europske ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima do 2027., uključujući širenje obnovljivih izvora energije, proizvodnju biometana i okretanje ka energetski učinkovitoj obnovi zgrada.

Komentari

komentar





You may also like