Hitan sastanak izraelskog premijera Netanjahua i američkog državnog tajnika Pompea

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedjeljak na veče putuje u Bruxelles na žuran sastanak s američkim državnim tajnikom  Mikeom Pompeo. Prema izraelskim medijima taj se sastanak trebao odigrati nekoliko dana kasnije, ali sutra Pompeo putuje natrag u SAD gdje će sutra sudjelovati na sprovodu prije dva dana preminulom bivšem američkom predsjedniku Georgeu Bushu-starijem.

Sukladno priopćenju iz kabineta izraelskog premijera, u njegovoj pratnji bit će i šef obavještajne službe „Mosad“, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i druge službene osobe (info: portal israel.co.il). Netanjahu i Pompeo trebali bi razgovarati o razvoju stanja na Bliskom istoku.

Vojni komentator izraelskog portala Ynetnews Ron Ben-Yishai uspoređuje odlazak Netanjahua u Bruxelles sa sastankom bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta s američkim dužnosnicima uoči izraelskog napada u rujnu 2007.g. na nuklearni reaktor, koji se, prema verziji izraelske vojne obavještajne službe gradio u Siriji. Prema mišljenju ovog komentatora, Netanjahu će Pompeu predočiti dokaze o iranskoj izgradnji pogona za proizvodnju navođenih raketa u Libanonu, kako bi „dobio potporu SAD-a u slučaju izraelskog napada na te tvornice“. On također ukazuje i na „tajming“ te eventualne vojne operacije, nakon što su prije nekoliko dana javno objavljene optužbe izraelske policije protiv Netanjahua za korupciju – tzv. dosje 4000. Izraelska javnost takav napad na Libanon može shvatiti kao nastojanje premijera za skretanje pozornosti s njegovih problema i odgađanje odluke državnog tužiteljstva po tom pitanju vezano uz odluku o službenom pokretanju postupka, zaključuje Ben-Yishai.

Izraelski predsjednik vlade suočava se s nizom problema, a o onima s Rusijom, koji su po njega postali vrlo neugodni, moći ćete pročitati u našoj večerašnjoj analizi.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like