Hitno slijetanje i požar na bombarderu B-2, najskupljem vojnom avionu na svijetu

Stealth bombarder “B-2A Spirit” doživio je jučer nesreću tijekom leta koji je rezultirao hitnim slijetanjem koje je izazvalo požar i oštetilo zrakoplov. Incident se dogodio u zračnoj bazi Whiteman u Missouriju, gdje je prvenstveno bazirana flota od samo 21 postojećih B-2 na svijetu. The War Zone se obratio 509-toj postrojbi zračnih bombardera  za komentar i oni su odmah odgovorili ovim opisom događaja: “B-2 Spirit američkih zračnih snaga danas je doživio kvar u letu tijekom rutinskih operacija i oštećen je na pisti u zračnoj bazi Whiteman nakon što je uspješno izvršio hitno slijetanje. Nije bilo ozlijeđenih osoba. Došlo je do požara povezanog s zrakoplov nakon slijetanja, a bazna vatrogasna služba ugasila je požar. Incident je pod istragom.”

Inače, riječ je o daleko najskupljem vojnom zrakoplovu na svijetu od kojih svaki vrijedi vrtoglavih 2.1 milijarde dolara. Šteta se sigurno mjeri u milijunima dolara. B-2 je jedini poznati zrakoplov koji može nositi veliko i teško naoružanje zrak-zemlja, a usput biti stealth zrakoplov, tj. “nevidljiv” za radare. Raspon krila mu je čak 52 metra.

Ova nesreća uslijedila je nakon donekle sličnog događaja koji se dogodio u rujnu 2021. B-2 koji je bio uključen u taj incident “zaorao” je s lijevim krilom zemlju nakon što je skliznuo s piste tijekom hitnog slijetanja. Pokrpan je i prebačen u tvornicu u Palmdaleu u Kaliforniji na opsežne popravke.

S tako malom flotom, od koje je nešto više od polovice u potpunosti operativno u bilo kojem trenutku, svako značajno oštećenje B-2 je bitan događaj. U prošlosti se USAF jako potrudio brzo popraviti dragocjene bombardere.

Komentari

komentar





You may also like