Hoće li Krimski most, ponos Rusije, biti meta ukrajinskih napada?

Nekoliko dana nakon što su ruske snage pripremile Krimski most za raketne napade, izjave američkih obrambenih dužnosnika signalizirale su da je cijenjeni dio ruske infrastrukture zapravo legitimna meta za Ukrajinsku vojsku. Krimski most, koji prelazi preko Kerčkog tjesnaca i povezuje kopnenu Rusiju s Krimom, čija je izgradnja koštala čak 3.5 milijarde dolara, je ključna prometna poveznica u ovom ratu. Ukrajinski general-bojnik Dmitro Marčenko je prošlog mjeseca rekao da je Krimski most “meta broj jedan” .

To, međutim, ne mijenja činjenicu da ukrajinska vojska još uvijek ne posjeduje oružje s dovoljno velikim dometom da pogodi most s neokupiranog teritorija. Na brifingu za novinare održanom jutros, novinar iz The War Zone je pitao višeg američkog dužnosnika postoje li ikakve zapreke u vezi s uporabom topničko-raketnih sustava HIMARS-a u Ukrajini protiv određenih ciljeva. Obraćajući se novinarima pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je odgovorio da ne smije otkriti nikakve dodatne informacije o određenim ciljevima, ali da su “objekti ruskih snaga i njihovi logistički čvorovi unutar Ukrajine apsolutno legitimne mete”. Novinar je dalje pitao postoji li mogućnost upotrebe sustava HIMARS za napad na Krimski most. Službenik je odgovorio na sljedeći način: “Kao što sam rekao, ne postoje nikakva ograničenja za koja znam da bi na njih trebali paziti Ukrajinci koji se bore na svom suverenom teritoriju protiv Rusije”. Ovdje valja spomenuti da Washington Krim smatra teritorijem Ukrajine, iako ga je Rusija pripojila 2014.

Naime, početkom tjedna je Rusija iz Novorosijska dopremila dvije teglenice, smjestila ih pored mosta i na njih montirala radarske reflektore koji bi trebali služiti kao mamac za projektile koji bi ih zavarao, piše H.I. Sutton za Covert Shores. Dana 1. srpnja ruske su snage također provele testiranje dimne zavjese, a snimku vježbe snimili su mještani koji su pokušavali prijeći most dok se oko njega raspršuje aerosol.

Iz izjave američkog dužnosnika je jasno da se Sjedinjene Države ne bi protivile ako bi se iz ukrajinskih voda ili s tla izvršio napad raketama i pogodio Krimski most. Međutim, koliko god strateški i simbolično bio važan napad na Krimski most, Ukrajina trenutno jednostavno nema pravi arsenal za to. Čak ni raketni sustavi najvećeg dometa koje trenutno posjeduje Ukrajina ne bi pogodili ni blizu mosta.

Na primjer, RGM-84 Harpoon projektili nisu čak ni napravljeni primarno za gađanje kopnenih meta i nemaju domet potreban za takav napad. HIMARS nudi još ograničeniji domet, ali je sposoban za precizne napade na kopnene ciljeve. Oba sustava nisu poznata po značajnoj veličini bojeve glave: Harpoon nosi otprilike 220 kg tešku bojevu glavu, dok HIMARS-ova raketa M31 nosi upola lakšu glavu. U svakom slučaju, morali bi ciljati slabe točke na mostu s velikom preciznošću i vjerojatno bi se morali koristili u značajnom broju kako bi ozbiljno oštetili most. Ipak, čak i vrlo simboličan napad poslao bi poruku i mogao bi privremeno spriječiti isporuke vojne i gospodarske robe koja prelazi preko mosta.

Najnoviji paket naoružanja od 400 milijuna dolara koji je potpisao predsjednik Joe Biden omogućit će isporuku dodatna četiri HIMARS-a Ukrajini, čime će ukupna količina sustava koje su osigurale Sjedinjene Države porasti na 12. Međutim, anonimni američki dužnosnik upozorio je na opasnosti od potencijalne eskalacije ako Ukrajina upotrijebi ovo oružje za napad duboko unutar Rusije. Ta ista zabrinutost spriječila je Bidena da u Ukrajinu prebaci streljivo većeg dometa s HIMARS-om kao što je ATACMS, taktički raketni sustav američke vojske.





Taj balistički projektil može prijeći 310 km i gađati velikom brzinom svojom bojnom glavom teškom 220 kg koja ima sposobnost probijanja oklopa. ATACMS bi bio sposoban doći do mosta i zadati mu značajno oštećenje, ali mostovi su ipak teške mete za pogoditi. Američki senator Richard Blumentha izrazio je interes za opskrbu ukrajinskih snaga sustavima većeg dometa poput ATACMS-a, ali samo pod uvjetom da se ne koriste za napad na ruski teritorij. Neprestani tok sve naprednijeg oružja koje pristiže u Ukrajinu i izjave ukrajinskog general-bojnika Dmitra Marčenka koji tvrdi da je Krimski most “meta broj jedan” zemlje, zajedno s drugim obavještajnim podacima, potaknuli su Rusiju da se počne pripremati za takav napad. Napad na Krimski most možda neće biti izveden u skorije vrijeme, pogotovo s ograničenim mogućnostima kojima ukrajinske snage raspolažu, ali izjava američkog i ukrajinskog dužnosnika svakako potvrđuje da to nije isključeno u budućnosti.

Komentari

komentar





You may also like