Hoće li SAD Muslimansku braću proglasiti terorističkom organizacijom?

Islamistička organizacija Muslimanska braća (Ikhwan al-Muslimun) posljednjih godina uživa snažnu potporu dviju bliskoistočnih zemalja – Turske i Katara. I dok se katarska pomoć glavninom odnosi na onu financijske prirode,  Ankara je ovu organizaciju učinila jednom od svojih “borbenih krila” u Siriji i Libiji.

Zanimljiva vijest u svezi navedenog danas stiže iz SAD-a. Republikanski senator Ted Cruz ponovno je Kongresu uputio prijedlog zakona kojim se predlaže proglašenje Ikhwan al-Muslimun terorističkom organizacijom (info: Al –Arabija, 9. prosinca).

Američki zakonodavci već su ranije pokušavali donijeti slične zakone protiv Muslimanske braće – panislamističke vjerske i političke organizacije osnovane u Egiptu 1928. godine. Iako je američka vlada stavila brojne organizacije na svoj popis terorističkih u posljednjih nekoliko godina, do sada se ipak suzdržavala od iste odluke i u pogledu (u islamskom svijetu vrlo utjecajne, op. GN.) Muslimanske braće, navodi arapski TV medij.

„Mnogi naši najbliži saveznici u arapskom svijetu odavno su zaključili da su Muslimanska braća teroristička skupina koja pokušava donijeti pustoš na Bliski istok, a ja ću nastaviti sa svojim kolegama poduzimati akcije protiv grupa za financiranje terorizma”- stoji u izjavi Teda Cruza, objavljenoj na njegovoj službenoj web stranici.

Prijedlog zakona, kojeg je uputio republikanski senator iz Teksasa, prvi je put dostavljen američkom Kongresu 2017. godine od strane Cruzovih kolega iz Republikanske stranke.
Prošloga mjeseca Vijeće starijih vjerskih stručnjaka Saudijske Arabije objavilo je svoj stav, kako je organizacija Ikhwan al-Muslimun teroristička i da ne predstavlja islam. „Umjesto toga, slijepo slijedi svoje stranačke ciljeve, koji se proturječe vodstvu naše velike religije, svojatajući religiju kao masku za skrivanje svojih ciljeva kao što su poticanje na pobunu, uništavanje, nasilje i terorizam”, navodi se u priopćenju vijeća. Jedina svrha grupe je “uzeti uzde vlasti u svoje ruke”, a ne pokazivati ​​”bilo kakvu zabrinutost za islamsku vjeru”, zaključili su saudijski teolozi.

Podsjećamo: organizacija Muslimanska braća (Muslimansko bratstvo) nije oduvijek bila na saudijskoj „crnoj listi“. Štoviše, Rijad je s njom itekako koketirao, a ona je sasvim legalno djelovala i u najvećoj arapskoj monarhiji, kao što djeluju i mnoge druge radikalne organizacije. Rijad je njima „gledao kroz prste“ shvaćajući njihov veliki utjecaj na „arapskoj ulici“ tj. među običnim ljudima, zbog čega im je davao i daje i određene povlastice za njihovo neometano djelovanje i učenje ljudi svojim vizijama islamske vjere samo da „ne diraju kraljevu vlast“ i njezine interese. Međutim, od 2016. godine Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati službeno su proglasili Muslimansku braću terorističkom organizacijom, nakon čega se njezino vodstvo prebacuje u Katar, a Doha im omogućuje legalan nastavak svog vjerskog i političkog djelovanja. Ovdje treba podsjetiti kako je Rijad bio i glavni sponzor egipatskog vojnog svrgavanja s vlasti legalno izabranog čelnika tamošnjeg ogranka Muslimanske braće Muhammeda Mursija (sada već pokojnog, nakon što je umro u egipatskom zatvoru nedugo nakon sudske presude o doživotnoj robiji), nakon čega je ta organizacija i u Egiptu proglašena terorističkom. Tek iz sadašnje perspektive se jasno vidi kako je to najvjerojatnije bio rezultat bliskih odnosa Mursija i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji su aktivno najavljivali veliko savezništvo dviju bratskih islamskih država. Nije potrebno govoriti što bi ono značilo u sadašnjem kontekstu događaja na Bliskom istoku i općenito u islamskom svijetu, poglavito s gledišta velike saudijsko-turske borbe za liderstvo nad istim.

Ubrzo je odluku Rijada o Muslimanskoj braći kao terorističkoj organizaciji slijedio i Bahrein. Te su monarhije, uz UAE, pozvale arapsku javnost da se kloni te organizacije i ne odobrava njezine postupke.

Komentari

komentar

loading...

You may also like