Hoće li SAD vojno odgovoriti na incident u Crnom moru?

Nakon što je CNN jučer objavio vijest, pozivajući se na svoja tri izvora, kako su Sjedinjene Države počele pripreme za slanje vojnih brodova u Crno more zbog incidenta u Kerčskim vratima, toj se televiziji priopćenjem oglasio glasnogovornik američke Šeste flote, kazavši slijedeće:

„Mi službeno provodimo operacije s ciljem jačanja sigurnosti i stabilnosti na čitavom teritoriju djelovanja američke Šeste flote, uključno i međunarodne vode i zračni prostor Crnog mora. Mi sebi ostavljamo za pravo djelovati u skladu s međunarodnim zakonima i pravilima.“

U petak, 7. prosinca, na tu temu oglasio se zapovjednik združenog stožera američke vojske general Joseph Dunford, kazavši, kako SAD ne razmatraju opciju vojnog odgovora na incident u Kerčskim vratima. „Ja mislim da je međunarodna zajednica obvezna reagirati u sferi diplomacije, ekonomije ili sigurnosti… Sada se ne raspravlja vojni način odgovora na (incident) u Azovskom moru“, izjavio je Dunford za medij The Washington Post.Također je kazao kako o tome nije razgovarao s ruskim kolegom Valeryem Gerasimovom. Pri tom je dodao kako nužne poruke do Moskve prenosi politički vrh SAD-a.

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like