Hoće li se Argentina pridružiti skupini BRICS?

Kina je iznijela prijedlog proširenja BRICS-a, neformalne međuvladine unije Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Peking nije naznačio tko bi točno trebao postati novi član kluba, no to bi izgledno mogao biti jedan potencijalni kandidat- Argentina. Naime, veleposlanik ove zemlje u Kini već prihvatio kineski poziv za sudjelovanje na sastanku BRICS-a u lipnju i to se može tumačiti kao korak prema službenom članstvu u skupini. Međutim, stručnjaci koje je upitao ruski medi Izvestia smatraju da bi takvo proširenje mogla biti želja Argentine i Kine, dok ostale članice BRICS-a nemaju snažnu želju za širenjem skupine.

“U ovom trenutku, pitanje prihvaćanja Argentine nije na stolu i nikakav proces nije u tijeku”, rekao je za Izvestiu izvor upoznat s procesima u BRICS-u. Potpredsjednica za međunarodne odnose Dalekoistočnog federalnog sveučilišta Viktoria Panova također je napomenula da ne postoje pretpostavke za stvarno širenje BRICS-a. “Doista, Kina već neko vrijeme promiče uspostavu kluba prijatelja BRICS-a. Međutim, ja bih s oprezom pristupila pitanju širenja. Za BRICS je važno promovirati specifična rješenja i postići konkretne rezultate i to je važnije od slijepog širenja. Zbog toga je Argentina prilično važan partner uključen u najuži krug pod kineskom patronom, ali zasad pitanje širenja u ovom formatu nije na stolu”, rekla je. Pritom je stručnjakinja naglasila da se ne radi o tome da je netko protiv članstva Argentine konkretno, nego o tome da su protiv širenja kao takvog.

Komentari

komentar

You may also like