Hoće li se rusko cjepivo protiv Covida-19 proizvoditi u Njemačkoj?

Nastavljaju se zanimljive globalne igre vezane uz cjepiva protiv koronavirusa Covid-19. Ovih je dana velika britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca pretrpjela ozbiljan udarac po tom pitanju, nakon što je utvrđena 70%-tna učinkovitost njihovog cjepiva protiv Covida-19, nasuprot prethodnim izjavama te kompanije o njegovoj 90%-tnoj učinkovitosti nakon koje su i iskazani interesi brojnih zemalja za njegovu nabavu.

Sasvim logično u svijetu biznisa, posrtaje drugih nastoje iskoristiti ostali „igrači“ na tržištu, s obzirom kako se ovdje, osim zdravstvenih, itekako radi i o interesima vezanima uz zaradu. Jer i zdravlje, poput svega ostaloga, u ovom, posve komercijaliziranom svijetu danas itekako košta.

Slučajno ili ne, u ovom kontekstu možemo promatrati i današnju vijest koju je upravo objavila agencija RIA Novosti.

Europska agencija za medicinske preparate (EMA) počela je pregovore s proizvođačima ruskog cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 Sputnik V. Tu je vijest za istu agenciju potvrdio glasnogovornik Europske komisije. Pri tom je kazao kako EMA nije dobila narudžbe za prodaju Sputnika V na europskom tržištu i da Europska komisija još ne raspolaže podacima o ruskom cjepivu. EMA će na svojoj službenoj web stranici o tome izdati preporuke.

Jučer je predsjednik Ruskog fonda za direktne investicije (koji je ovlašten za dogovore vezane uz prodaju tog cjepiva, op. GN.) Kiril Dmitrijev izjavio kako je taj fond 22. studenog podnio zahtjev za odobrenje tog preparata spomenutoj agenciji EMA i da ne isključuje mogućnost proizvodnje ruskog cjepiva u Njemačkoj.

Kada ovome pridodamo i već poznatu vijest o Mađarskoj namjeri za kupnju ruskog cjepiva (već ga je naručila) i izraelskoj zainteresiranosti za to isto, čini se kako geopolitička dimenzija vezana uz cjepiva protiv Covid-19 sve više ustupa mjesto onoj racionalnoj kada je u pitanju javno zdravstvo tj. zdravlje ljudi. Tako bi to u idealnim uvjetima i trebalo biti tj. trebalo bi se koristiti ono cjepivo, koje je, primarno – najučinkovitije i najsigurnije za primjenu, a onda i cjenovno najpristupačnije – kao slijedeći najvažniji kriterij. Ali tko su oni, koji će na nepristran način i bez pobočnih utjecaja politike ili krupnog biznisa (najčešće zajedno jednoga i drugoga) tako nešto i odrediti? Jer svijet je ipak sve prije samo ne idealno mjesto.
Komentari

komentar

You may also like