Hokejske i geopolitičke igre: Minsk ostao bez domaćinstva svjetskog prvenstva

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) objavila je u ponedjeljak svoju odluku da bjeloruski glavni grad Minsk neće biti domaćin idućeg  Svjetskog prvenstva 2021. godine. Svjetsko prvenstvo u tom najspektakularnijem zimskom sportu trebalo je biti održano od 21. svibnja do 6. lipnja u Minsku i litavskoj Rigi.

Američki State Department danas je pozdravio tu odluku Međunarodne hokejaške federacije, o čemu je izvijestila glasnogovornica Morgan Ortagus.

„Pozdravljamo odluku IIHF-a da prebaci Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2021. iz Bjelorusije. Radujemo se danu kada će postojati pravi uvjeti za povratak međunarodnog prvenstva. Pozivamo (Aleksandra) Lukašenka da zaustavi kampanju vršenja pritiska na sportaše i zaustavi oštre represije”, izjavila je Ortagus.

Radi se o najvećem međunarodnom sportskom događaju koji je ikada bio (trebao biti) organiziran u Bjelorusiji. Predstavnici bjeloruske oporbe pozvali su na ukidanje prava na domaćinstvo Bjelorusiji zbog “represije nad prosvjednicima” koji se ne slažu s rezultatima predsjedničkih izbora iz kolovoza prošle godine.

Osim SAD-a, danas je na ovu odluku IIHF-a reagirala i Rusija kroz riječi glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova. On je izrazio žaljenje što je takva odluka morala biti donijeta i dodao kako je Rusija u konstruktivnim odnosima s IIHF-om i da ih takvima namjerava održati i u budućnosti. Istodobno je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja utakmica Svjetskog hokejskog prvenstva u Moskvi, kazao kako “do sada nije bilo inicijativa Međunarodne hokejaške federacije” u tom smislu.

S druge strane, predstavnici Litve objavili kako su sposobni samostalno organizirati svjetsko prvenstvo u hokeju – i bez Minska.





 

 

Komentari

komentar





You may also like