Hong Kong: 500 policajaca upalo u ured medija koji je kritičan prema Kini

Jutros je oko 500 policajaca Hong Konga upalo u urede medija Apple Daily u raciji zbog kršenja “nacionalne sigurnosti”, prenosi BBC.

U svom domu uhićen je glavni urednik, izdavač i još trojica menadžera. Zamrznuto je i 2.3 milijuna dolara imovine iz vezanih tvrtki Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited i AD internet Limited.

Vlasnik medija koji je pisao kritički prema Kini jest tajkun Jimmy Lai koji je već uhićen zajedno s 10 suradnika  i svojim sinovima u kolovozu prošle godine.

Iz policije su rekli da je Apple Daily napisao preko 30 članaka kojim se potiču druge zemlje kako bi uvele sankcije Hong Kongu i Kini. U raciji je policija opsežno pregledavala računala novinara. Tvrde da im nalog omogućuje “pretragu novinskog materijala”.

Zakon o nacionalnoj sigurnost koji, navodno, krši ovaj medij uveden je 2020. tijekom prosvjeda u Hong Kongu protiv utjecaja Kine. Njime se pravosuđe Hong Konga znatno podređuje volji Kine koja koristi ovaj zakon protiv neistomišljenika i glasova iz Hong Konga koji se zalažu za veću neovisnost.

Uhićeni vlasnik Jimmy Lai je u intervjuu za BBC prije uhićenja kazao: “Ako mogu u vas usaditi strah, to je najjeftiniji i najefikasniji način da vas kontroliraju. Jedini način kojim se može pobijediti zastrašivanje jest suočavanje sa strahom.”





 

Komentari

komentar





You may also like