Hong Kong: pobjeda prokineskog kandidata na izborima uz izlaznost od samo 30%

Propekinški kandidati odnijeli su pobjedu na izborima za zakonodavno vijeće u Hong Kongu (LegCo), a ovaj  djelomično autonomni grad zabilježio je rekordno nizak odaziv birača (30.2%). Bili su to prvi izbori za LegCo otkako je Kina napravila opsežne i kontroverzne promjene u gradskom izbornom sustavu. Dužnosnici tvrde da su promjene bile potrebne kako bi se osigurala stabilnost, ali kritičari kažu da su oslabili demokraciju, prenosi BBC.

Ankete, na kojima su se 153 kandidata natjecala za 90 mjesta, bile su prve koje su održane otkako je Peking prepravio gradske izborne procese ranije ove godine, smanjivši omjer izravno izabranih mjesta i uvodeći dvostupanjski proces provjere kandidata od strane policije nacionalne sigurnosti kako bi osigurali da samo “domoljubi” mogu upravljati gradom. Prethodni rekordno nizak odaziv na parlamentarne izbore održane nakon povratka grada iz britanske pod kinesku vlast bio je 43,6% i to 2000. godine, piše The Guardian.

Peking je danas objavio kako su izbori rezultat “demokracija s obilježjima Hong Konga”. Kina je rekla da Hong Kong sada ulazi u novu fazu “obnovljenog reda” kao rezultat promjena koje je uveo Peking.

Dio aktivista je uhićeni nakon što su pozvali ljude da bojkotiraju izbore ili da ostave svoje glasačke listiće prazne.

Nakon što je UK vratilo Kini grad Hong Kong u 1997, implementiran je princip “jedna zemlja, dva sustava”. Prema tom principu, Hong Kongu su obećane određene demokratske slobode koje nema niti jedan drugi dio kontinentalne Kine. London, kao i razne grupe za ljudska prava, sada optužuju Peking da narušava ovaj principa svojim nedavnim izmjenama zakona u Hong Kongu. S druge strane, Peking je nastavio i uoči izbora s optužbama prema “anti-kineskim agitatorima” i za poticanje “štetnih društvenih nemira” u Hong Kongu.

Komentari

komentar





You may also like