Hong Kong: Policija istražuje publiku koja je negodovala na kinesku himnu na OI

Policija Hong Konga istražuje publiku koja je, prateći dodjelu medalje natjecatelju iz Hong Konga, na zvuk kineske himne počela zviždati, skandirati i uzvikivati: “Ovo je Hong Kong!”, prenosi BBC.

Prilikom dodjele zlatne medalje mačevaocu Edgar Cheung Ka-long, svirala je himna Kine, iako se Hong Kong natječe na Olimpijskim igrama zasebno od 1952. Stotine ljudi okupljenih u trgovačkom centru gledali su prijenos i počeli glasno negodovati na zvukove kineske himne (Video). Prema prošlogodišnjem zakonu o nacionalnoj sigurnosti, za izrugivanje himni može se ići u zatvor do tri godine ili dobiti kaznu do 40 000 kuna.

Još veći prekršaj je učinio netko iz publike tko je ponio i pokazao britansku kolonijalnu zastavu. Hong Kong je bio pod upravom UK do 1997. Novim zakonom bi ovaj čin mogao biti protumačen kao poziv na odcjepljenje Hong Konga, pa bi počinitelj mogao dobiti doživotni zatvor, prenosi BBC.

Policija Hong Konga najavila je detaljnu istragu, a već pregledavaju kamere unutar trgovačkog centra i snimke s mobitela dostupne na internetu.

 

Komentari

komentar
You may also like