Hong Kong: Policija uhitila novinare zbog “buntovničkih publikacija”

Policija u Hong Kongu uhitila je u srijedu sedam viših sadašnjih i bivših članova osoblja internetske medijske organizacije Stand News. Grupa je uhićena zbog “zavjere zbog objavljivanja buntovnih publikacija”, navodi vlada u priopćenju za javnost. U službenom policijskom priopćenju nisu identificirani uhićeni, ali se navodi da je riječ o tri muškarca i tri žene u dobi od 34 do 73 godine. Novinska agencija AFP izvijestila je da su vršitelja dužnosti glavnog urednika Stand Newsa, Patricka Lama odveli u lisicama. Stand News je danas najavio svoje zatvaranje.

Policija nacionalne sigurnosti viđena je kako nosi kutije iz ureda Stand Newsa, izvijestio je AFP. Dopisnica DW-a Phoebe Kong izjavila je da je više od 200 policajaca bilo mobilizirano u pretresu ureda Stand Newsa gdje su zaplijenili materijale i dokumente. Također je rekla da su službenici odjela za nacionalnu sigurnost hongkonške policije pretražili dom predsjednika Udruženja novinara Hong Konga, Ronsona Chana.

Policija je zaplijenila računala, mobilne telefone, tablete, propusnice za novinare i bankovne evidencije tijekom ranog jutra. “Stand News je uvijek profesionalno izvještavao i to je nedvojbeno”, rekao je Chan novinarima. “Kaznene prijave neće promijeniti ovu činjenicu.”

Eric Lai, hongkonški pravnik u Centru za azijsko pravo Sveučilišta Georgetown, rekao je za DW da su uhićenja “opasan presedan” jer vlada može uhititi ljude “retroaktivno”. “Optužba za buntovno objavljivanje također je iskorištena za optuživanje sindikalista prije nekoliko mjeseci”, rekao je Lai, misleći na pet osoba koje su privedene u srpnju zbog objavljivanja knjige pod nazivom “Branitelji ovčjeg sela”. “Bilo je to prilično uznemirujuće jer zakon o buntu u Hong Kongu definira govorni zločina koji vlada može proglasiti kad god zatreba za bilo koji izraz ili objavu koja je protuvladina. To tjera novinare u Hong Kongu da odluče žele li i dalje djelovati neovisno i kritički prema vladi”, dodao je pravnik.

Ovo nije prvi put da policija Hong Konga provodi racije nad novinarima. U lipnju su stotine policajaca upali u prostorije prodemokratskih novina Apple Daily. Čelnici lista uhićeni su zbog “dosluha sa stranom državom”. Tužitelji u Hong Kongu podigli su u utorak dodatnu optužbu za “buntovne publikacije” protiv osnivača Apple Dailya Jimmyja Laija. Hong Kong je donio kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti u lipnju prošle godine. Ranije ovog mjeseca u Hong Kongu su održani parlamentarni izbori za koje su kritičari rekli da su na njima marginalizirani prodemokratski kandidati.

Komentari

komentar





You may also like