Hong Kong: Spomenik žrtvama Tiananmena nazvan “Stup srama” je uklonjen od strane vlasti

Osam metara visok spomenik na najstarijem sveučilištu u gradu-državi Hong Kong prikazivao je hrpu iskrivljenih tijela i bio je mjesto čestih okupljanja u znak sjećanja na žrtve zloglasnog nasilnog slamanja prodemokratskih protesta prije više od 30 godina na trgu Tiananmen u Pekingu. Sveučilište je ranije ove godine pristalo ukloniti kip “na temelju najnovije procjene rizika i pravnih savjeta”, dodajući da su dužnosnici “vrlo zabrinuti zbog mogućih sigurnosnih problema koji proizlaze iz krhke statue”, prenosi RT.

“Stup srama je uklonjen, dok je sjećanje živo. Moramo se prisjetiti što se dogodilo 4. lipnja 1989. u masakru na trgu Tiananmen”, napisao je na Twitteru Nathan Law, hongkonški prodemokratski aktivist koji je pobjegao iz regije prošle godine. Riječ je o  spomeniku žrtvama Pekinškog proljeća kada su tenkovi nasilno ugušili prodemokratske prosvjede koje su predvodili studenti.  Uklanjanje kipa uslijedilo je godinu dana nakon što su dužnosnici zabranili aktivistima da održe okupljanje na tom mjestu. Bez obzira na to, prosvjednici su se okupili prošle godine kršeći zabranu, a devet prodemokratskih aktivista od tada je osuđeno na između šest i 10 mjeseci zatvora zbog svoje uloge u komemoraciji.

Danski kipar Jens Galschiot, autor spomenika, oglasio se da je “potpuno šokiran” ovakvim potezom protiv privatnog vlasništva i da će “zatražiti odštetu za bilo kakvo oštećenje skulpture”. Neki studenti ističu da se time narušava ugled sveučilišta. “Sveučilište se ponaša kukavički jer to radi u ponoć”, rekao je 19-godišnji Chan i dodao “ovo sveučilište tvrdi da zastupa akademske slobode, a evo ne može čak ni očuvati povijesni spomenik”, prenosi Reuters.

Maya Wang, viša istraživačica u Human Rights Watch-u, opisala je situaciju kao dokaz “sve veće netrpeljivosti Pekinga prema opoziciji u Hong Kongu”, tvrdeći da kineska vlada iznova ispisuje povijest kao dio svojih širih napora da razgradi slobodno društvo. “Prije nego što su je vlasti demontirale spomenik danas, skulptura, koju je stvorio danski umjetnik Jens Glaschiot, stajala je izložena na sveučilištu 24 godine.

Kina je odbacila optužbe da nastoji izvršiti neprikladan utjecaj na Hong Kong, tvrdeći da su njezine akcije u regiji jednostavno osmišljene kako bi zaštitile grad-državu od vanjskog uplitanja stranih sila. Također, Peking je odbio kritike svog zakona o nacionalnoj sigurnosti, navodeći da je zakon ciljao samo mali broj krivaca koji su nastojali ugroziti stabilnost u regiji.

Komentari

komentar





You may also like