Hong Kong u recesiji; posljedice osjeća čitavi svijet

U ponedjeljak, 4. svibnja, honkonški medij South China Morning Post (SCMP) objavio je članak o još nikada zabilježenom gospodarskom padu Hong Konga u prvom tromjesečju ove godine. Podsjećamo kako je ta kineska teritorijalna jedinica s visokim stupnjem autonomije od lipnja prošle godine bila pod gotovo neprestanim masovnim prosvijedima protiv pojedinih odluka vlade Hong Konga pravosudnog karaktera, a koji su kasnije prerasli u klasične prosvijede političkog karaktera i isto takvih zahtjeva, i gotovo doveli do paralize tamošnjih čitavih gospodarskih sektora, poput onog turističkog i financijskog. A čitavoj toj tragičnoj priči, svoj završni udarac definitivno je zadala pandemija koronavirusa COVID-19. U tom smislu ćemo se i osvrnuti na spomenuti, jučerašnji članak SCMP-a.   

Hong Kong predstavlja jedna od vrata kineskog puta u globalnu ekonomiju i financije.

Prema podacima, objavljenim u ponedjeljak od strane honkonškog ureda za statistiku, BDP Hong Konga  pao je za 8,9% na godišnjoj razini u prva tri mjeseca ove godine. Pritom treba obratiti pozornost kako pad BDP-a traje već treće tromjesečje za redom na godišnjoj razini, a epidemija je samo produbila i bez toga negativno stanje, koje bi i bez nje težilo prema recesiji. Koronavirus samo je prikrio već postojeći veliki pad.

Objavljeni podaci svjedoče o najozbiljnijem padu ekonomije toga grada nakon velike azijske financijske krize 1998. g. Precizniji podaci bit će objavljeni krajem svibnja.

Prema navodima SCMP, Hong Kong je gotovo čitavo prvo tromjesečje 2020.g. proveo u karanteni. U idućim se danima očekuje relaksiranje uvedenih mjera u borbi protiv koronavirusa, ali su se zbog onih, do sada važećih,  svi pokretači regionalnog rasta – izvoz, maloprodaja i investicije našli u vrlo teškom položaju. Izvoz se smanjio za 9,7% zbog prekida u lancima opskrbe. Usluge su pale na povijesno najniži pokazatelj od 37,8%, u znatnoj mjeri i zbog pada turizma. Investicije su se smanjile za 13,9% u prvom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Honkonški ministar financija Paul Chan, smatra, kako se Hong Kong nalazi „u ozbiljnoj recesiji“ i kako je nužno ne samo boriti se s epidemijom, već i stimulirati potrošnju i gospodarski razvoj  jer je to jedini način za stabilizaciju ekonomskog stanja u drugom tromjesečju 2020. „Ako se stanje s pandemijom u svijetu poboljša, mi možemo postupno izići iz recesije krajem ove godine“, kazao je ministar Chan.





Za pomoć gospodarstvu vlada Hong Konga planira plasman paketa u iznosu 290 milijardi honkonških dolara ($25,8 mlrd.). Taj iznos odgovara 9,5% ukupnog BDP-a Hong Konga.

Zbog zabrinutosti vezanih uz pogoršanje američko-kineskih odnosa i optužbi oko porijekla koronavirusa, u ponedjeljak je honkonški indeks Hang Seng pao za 4,18%. Iz tog razloga trgovina se jučer snizila i na svim drugim azijskim financijskim tržištima, što je pokrenulo negativni val za poslovne aktivnosti u čitavom svijetu.

Komentari

komentar





You may also like