Hong Kong: Uhićena organizatorica prisjećanja žrtava na trgu Tiananmen

Dok se mediji i diplomacija bave odnosima Kine i Tajvana, pomalo je zaboravljen Hong Kong i prosvjedi protiv kineskog utjecaja iz 2019. i 2020. Opozicije Kini u Hong Kongu i dalje ima, ali je ugušena medijskom cenzurom, pritvaranjima i navodnim mjerama protiv virusa.

Tako je jučer uhićena Chow Hang-tung, jedna od organizatorica obilježavanja sjećanja na žrtve prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. Uhitila su je četiri policajca ispred njenog ureda, piše France 24

Hong Hong je bio jedino mjesto gdje su se smjele održavati ovakve komemoracije na kineskom teritoriju i održavale su se svake godine na obljetnice na današnji dan. Čini se da je takva praksa završena.

Hong Kong je dio Kine, ali je definiran kao posebna upravna regija sa svojom valutom i carinom. Prosvjedi prošle i pretprošle godine su organizirani kao otpor rastućem utjecaju Kine i novom zakonu o izručivanju optuženika. Kritike zakone iz Hong Konga tvrde da je zakon donesen za obračun Kine s opozicijom u Hong Kongu i za zatvaranje političkih neistomišljenika. Sudstvo Kine i Hong Konga trebalo bi biti donekle odvojeno.

Današnja komemoracija trebala je biti obilježena mirnim paljenjem svijeća za žrtve nemilih događaja na trgu Tiananmen kada je kineska vojska puškama i tenkovima nasilno ugušila prosvjed u organizaciji studenata. Broj ubijenih se jako razlikuje, ovisno koga se pita: od nekoliko stotina do nekoliko tisuća.

Rijetki necenzurirani glasovi iz Hong Konga pozivaju da se komemoracija održi u domovima paljenjem svijeća ili preko društvenih mreža.





Komentari

komentar

You may also like