Hongkongški prodemokratski tajkun uhićen i optužen za pronevjeru

Hongkonški medijski tajkun i pristaša prodemokratskog pokreta Jimmy Lai optužen je za pronevjeru i uhićen te će ostati u zatvoru sve do saslušanja u travnju 2021. godine, javlja u četvrtak BBC.

Sud mu je u četvrtak odbio odobriti jamčevinu i tereti ga za protuzakonito korištenje prostorija njegove tvrtke.

Uhićenje je slijedilo dan nakon izricanje presude troje vođa prodemokratskih prosvjeda: Joshua Wong (24), osuđen je na 13 i pol mjeseci zatvora, a Agnes Chow (23) te Ivan Lam (26), na ukupno 10 i 7 mjeseci, prema optužbama za vođenje nezakonitih protuvladinih prosvjeda 2019.

Takav slijed događaja budi strah od novog gušenja prodemokratskog aktivizma i istaknutih medijskih djelatnika, a prema novom zakonu o sigurnosti koji su kineske vlasti donijele ranije ove godine.

Kina tvrdi da je svrha tog novog zakona o sigurnosti vratiti stabilnost u Hong Kong nakon godinu dana prosvjeda, no kritičari tvrde da je donesen kako bi ušutkao svaki glas oporbe u toj bivšoj britanskoj koloniji vraćenoj Kini 1997.

Lai (73) je uhićen u srijedu navečer zajedno s još dva zaposlenika medijske tvrtke Next Digital.





Tu tvrtku osnovao je Lai, a ona objavljuje dnevnik Apple Daily, tabloid s velikom čitanošću koji kritički piše o hongkonškoj vladi i kineskom vodstvu.

U četvrtak su njih trojica bila izvedena pred sud pod optužbom za protuzakonito korištenje sjedišta tvrtke u svrhe koje nisu dopuštene, rečeno je no druge pojedinosti nisu navedene.

Kako je izvijestio Apple Daily, suca koji je zadužen za slučaj imenovala ja Carrie Lam, propekinška čelnica Hong Konga i zadužila ga za predmete s područja nacionalne sigurnosti.





Jamčevina je odobrena dvojici Laijevih suradnika, ali je njemu odbijena.

Za jedne junak, za druge izdajica

Jedan od najistaknutijih pristaša prodemokratskog pokreta, Lai je poslovni čovjek čije je bogatstvo procijenjeno na više od milijarde dolara. Obogatio se poslom u industriji odjeće, a zatim je osnovao tvrtku Next Digital.

U hongkonškom medijskom prostoru koji sve više strahuje od pritiska Pekinga, Lai je stalan trn u oku središnje kineske vlade, kako načinom izvještavanja svojih medija tako i otvorenom kritikom na račun vodstva u Pekingu.

U prodemokratskim krugovima Hong Konga Lai je junak, no u matičnoj Kini nazivaju ga “izdajicom” koji prijeti nacionalnoj sigurnosti Kine.

Ranije ove godine Jimmy Lai bio je optužen za “dosluh sa stranim silama”, a te su optužbe omogućene upravo novim zakonom o nacionalnoj sigurnosti.

Uhićen je u kolovozu i postao je najistaknutija osoba u Hong Kongu koja je privedena po tom zakonu. U sjedištu njegova lista raciju su tada provele stotine policajaca.

Tada je tajkun bio pušten uz jamčevinu, no za BBC je Jimmy Lai rekao da je to uhićenje “tek početak”.

Skupina za ljudska prava Amnesty International osudila je presudu upozorivši da su njome pravosudne vlasti Hong Konga željele poslati poruku “upozorenja svakome tko se usudi otvoreno kritizirali vladu da će biti sljedeći na redu”.

Zakonom o nacionalnoj sigurnosti od 30. lipnja za koji Kina tvrdi da je donesen kako bi se suzbile separatističke aktivnosti, subverzije, terorizam i urote sa stranim silama, zadan je težak udarac građanskim slobodama u Hong Kongu, koje se smatraju ključnima za status Hong Konga kao globalnog financijskog centra.

Pri povratku Hong Konga Kini Peking je obećao da će to područje zadržati visok stupanj autonomije pod formulom “jedna zemlja, dva sistema”. Međutim, više od 10.000 ljudi uhićeno je tijekom društvenih nemira prošle godine, među kojima je 40 posto studenata. Pošto je zakon stupio na snagu brojne prodemokratske skupine raspuštene su u strahu za sigurnost.

Komentari

komentar

You may also like