Hrabar ili ludi čin, prosudite sami: Twitter skrio Trumpov tvit!

Odgovor će biti oštar, a mogao bi utjecati i na čitavi svijet

Britanski medij BBC piše u petak, 29. svibnja, kako je Twitter optužio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za kršenje postojećih pravila te društvene mreže, koji zabranjuju širenje nasilja.

Konkretno, sporna Trumpova objava nije bila uklonjena, već skrivena i zamjenjena riječima: „Ovaj tvit krši pravila Twittera koja se odnose na propagiranje nasilja. Međutim, Twitter je odlučio kako, u interesu javnosti, ovaj tvit može ostati dostupan.“

Ako klikne na View desno od toga priopćenja, korisnik može vidjeti originalan tvit američkog predsjednika. Korisnici ga ne mogu „lajkati“, odgovarati na njega ili ga slati dalje bez svog komentara (s komentarom mogu).

Radi se o Trumpovoj reakciji na prosvjede i nerede u Minneapolisu, kao posljedice pogibije afroamerikanca Georgea Floyda uslijed policijskog nasilja, koji su sinoć zahvatili grad i kada je zapaljena i policijska postaja.

Predjsednik Trump je napisao kako može u taj grad poslati Nacionalnu gardu ako se neredi ne zaustave, dodavši slijedeću rečenicu: „Kada počmu krađe, počinje pucnjava.“





Upravo je te njegove riječi Twitter označio kako opravdanje ili propagiranje nasilja: „Ovaj tvit krši našu politiku prema propagiranju nasilja u svjetlu povijesnog konteksta te fraze, njezine povezanosti s činima nasilja i rizikom da one mogu isprovocirati identične poteze danas“, navodi se u priopćenju Twitterowe administarcije.

A taj se povijesni kontekst, na koji se poziva Twitter, sastoji u tome, da je Trump citirao javno poznatu američku frazu, izrečenu krajem 60.-ih godina prošloga stoljeća od strane šefa policije Miamia Waltera Headleya „When the looting starts, the shooting starts“, kao odgovor na optužbe o prekomjernoj uporabi njegovih policijskih snaga unutar kvartova naseljenih crnačkim stanovništvom.

Djelatnik britanskog Centra za analizu društvenih mreža analitičke tvrtke „Demos“ sa sjedištem u Lndonu, Carl Miller, ovaj je potez Twittera nazvao „najsmjelijim i najrizičnijim potezom, na koji se bilo kada odlučio Twitter, ili bilo koja druga društvena mreža“.





BBC navodi kako je ovaj incident samo još jedan korak u sukobu Bijele kuće i Twittera, naglašujući, kako bi, u slučaju da je to bio tvit bilo kojeg drugog korisnika, on bio potpuno udaljen, a moguće bi mu bio blokiran i account.

Isti britanski medij pravilno procjenjuje kada kaže, kako „sada za obje strane u sukobu više nema povratka natrag. Ispred je velika borba za slobodu govora i prava društvenih mreža na modeliranje tekstova“.

A da je  upravo tako, svjedoči i sam Donald Trump, koji je već potpisao izvršnu uredbu, kojom se slabi pravni imunitet društvenih mreža. Ona nema brzi učinak, ali označava početak procesa, koji može rezultirati ozbiljnim pravnim posljedicama.

Društvene mreže u SAD-u mogu ostati bez zaštite u odnosu na tzv. redakcijski smijer („liniju“ ili „pravila igre“ koja one određuju). Trump je izjavio kako u američkoj povijesti nema primjera da tako mali broj korporacija kontrolira „tako veliku sferu zajedničkog ljudskog djelovanja“.

 

Komentari

komentar

You may also like