Hrvati bi već od ove godine mogli u SAD bez viza

Hrvatski državljani bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je dužnosnica američkog Ministarstva domovinske sigurnosti koja ovaj tjedan boravi u Hrvatskoj kako bi napravila posljednju procjenu njezine spremnosti za ulazak u bezvizni režim, prenosi HINA.

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzeća od viza (VWP). Serena Hoy, tajnica za međunarodne poslove u tom ministarstvu je rekla da će Mayorkas odluku donijeti do konca rujna.

“A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u”, kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva “optimistična” da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara (90 kn)

Američki državni tajnik Antony Blinken službeno je nominirao Hrvatsku za ulazak u VWP početkom kolovoza, a američko veleposlanstvo objavilo je u veljači kako je Hrvatska zadovoljila kriterij od manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizom, tada ih je imala 2,69 posto.

Hoy je istaknula kako je taj kriterij jedan od najzahtjevnijih i da je mnogo država koje se žele pridružiti bezviznom režimu, ali ne mogu zadovoljiti taj uvjet. Trenutno je u VWP-u 39 država: sve članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra. Osim članica EU, u bezviznom režimu su i Australija, Brunej, Čile, Island, Norveška, Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Monako, Novi Zeland, Švicarska, Singapur i Tajvan.
Članstvo u režimu procjenjuje se svake dvije godine, a moguće je i isključenje, što se dogodilo Argentini 2002., te Urugvaju 2003. godine, navodi se na stranicama Kongresa. Preduvjet za VWP je jačanje sigurnosne suradnje i obostrano dijeljenje informacija država kandidatkinja i SAD-a.

Američka delegacija je, između ostalog, procjenjivala hrvatsku sigurnosnu spremnost posjetima aerodromima i graničnim prijelazima i lukama, a ovaj tjedan posjetit će i prihvatni centar za migrante te imati nekoliko sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti. Hrvatska strana proteklih se godina sastajala i s predstavnicima Američkog državnog odvjetništva, Centra za provjeru terorista i FBI-ja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinoviću kolovozu je naglasio da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

Ukoliko, Hrvatska uđe u američki VWP, hrvatski građani će smjeti turistički ili poslovno boraviti u SAD bez vize, ali samo do 90 dana.

Komentari

komentar

You may also like