Hrvatska, Bugarska i Rumunjska u Schengenskom prostoru: Europska komisija predlaže proširenje

Danas je Europska komisija objavila prijedlog o promjenama Schengenskog prostora.

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska zadovoljile su “sve tehničke uvjete” da uđu u zonu EU unutar koje nema graničnih provjera za putnike i proizvode, piše u prijedlogu. Prijedlog, da bi stupio na snagu, treba biti odobren od Vijeća EU i Europskog parlamenta, piše Politico.

Schengensku zonu do sada čine 26 države. Osim 22 članice EU, u bescarinski prostor spadaju i Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn. Uz Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, članice EU koje su izvan Schengena su još Irska i Cipar. Cipar nema uvjete za ulazak jer ne kontroliran cjelovit teritorij, a Irska ne želi ući jer bi se dodatno odvojila od Sjeverne Irske.

Djelomičan razlog promjene u Schengenu je i loša efikasnost graničnog sustava za vrijeme pandemije. Naime, neke države su ipak reagirala ponovnim zatvaranjem granica. Kilometarski redovi kamiona i automobila pojavili su se ispred granica gdje godinama nije bilo nadzora. Takav scenarij ugrozio je ideju i praksu jedinstvenog i slobodnog tržišta.

EK donosi predlaže izmjene jer Schengenski prostor smatra “jednim od najvećih postignuća europskih integracija”, piše u nacrtu prijedloga.

“Granice EU nisu jače od njenog najslabijeg dijela”-kazala je Ylva Johansson, članica EU Komisije.





Osim proširenja, Schengenski prostor trebao bi imati funkcionalniji i protočniji zajednički digitalni sustav za nadzor. U prijedlogu se zahtjeva bolja suradnja između granične policije i sigurnosnih službi različitih zemalja. Takav sustav trebao bi biti na snazi od 2023. Osim njega, predlaže se dio granične policije i obalne straže koji će biti zajednički i pod okriljem granične agencije Frontex.

Takva poboljšanja imaju za cilj bolje koordinirani nadzor migracija, ali i složniju zajedničku politiku u slučaju izazova kao što su pandemija ili ilegalna migracija.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like