Hrvatska i Indija žele jačati bilateralne odnose, posebice kulturnu suradnju

Hrvatska i Indija žele poboljšati bilateralne odnose, posebice kulturnu suradnju, rekli su u ponedjeljak premijer Andrej Plenković i generalni direktor Indijskog vijeća za kulturne odnose Dinesh Patnaik koji su u Zagrebu razgovarali o razvoju odnosa dviju zemalja i pripremama za konferenciju o Romima, prenosi HINA.

Glavne teme sastanka Plenkovića i Patnaika u Banskim dvorima bile su daljnji razvoj hrvatsko–indijskih odnosa, osobito u području kulturne suradnje kroz provedbu zajedničkog Programa kulturne razmjene između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije za razdoblje 2019. – 2022, te pripreme za održavanje Međunarodne konferencije o Romima u travnju iduće godine u Zagrebu, priopćeno je iz Vlade.

Indijsko vijeće za kulturne odnose (ICCR), koje ima 18 regionalnih centara u Indiji i 38 ureda u inozemstvu, osnovano je 1950. kao tijelo koje će aktivno sudjelovati u kreiranju i implementaciji programa vanjske kulturne politike Indije s ciljem jačanja kulturnih odnosa i razumijevanja te promocije kulturnih razmjena među narodima.

Premijer Plenković izrazio je želju za jačanjem bilateralnih odnosa, a uz strateško partnerstvo EU-Indija koje je započelo 2018. te buduće ugovore o kojima se trenutno pregovara, stvaraju se bolji uvjeti za produbljivanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Indije, navodi se u priopćenju.

Generalni direktor Indijskog vijeća za kulturne odnose Dinesh Patnaik kazao je kako Indija planira niz aktivnosti radi daljnjeg približavanja svojeg bogatog kulturnog naslijeđa hrvatskim građanima.

Na sastanku su sudjelovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” Suzana Krčmar.





Plenković naglasio je zadovoljstvo što važnu Međunarodnu konferenciju o Romima zajednički pripremaju vlade Hrvatske i Indije. Kazao je da Vlada ustraje na politici uključivosti prema pripadnicima svih nacionalnih manjina u hrvatskom društvu.

Zastupnik Kajtazi istaknuo je kako je puno učinjeno za unaprjeđenje položaja romske zajednice u Hrvatskoj, kao i u provedbi Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu, dodavši da je zajednički prioritet nastavak rada na još kvalitetnoj integraciji Roma u hrvatskom društvu, stoji u priopćenju.

Diplomatski odnosi između dviju zemalja službeno su uspostavljeni 9. srpnja 1992. nakon osamostaljenja Hrvatske. Hrvatska je u Indiji zastupljena preko svog veleposlanstva u New Delhiju i konzulata u Mumbaiju i Kolkati . Indija je u Hrvatskoj zastupljena preko svog veleposlanstva u Zagrebu.





Komentari

komentar

You may also like