Hrvatska odbila demarš Bosne i Hercegovine zbog navodnog negiranja genocida

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je u srijedu demarš Republici Hrvatskoj zbog navodne izjave predsjednika Zorana Milanovića kojom je negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a što je njegov Ured odbacio kao laž, prenosi Hina.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. rujna 2022. godine, a u kojima je, tijekom radnog ručka na samitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici”, navodi Turković.

Ministrica Turković, ujedno visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u pismu je podsjetila da su u više presuda Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju te Europski sud pravde utvrdili postojanje genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine. “Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda i poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i ispriku obiteljima žrtava genocida u Srebrenici”, stoji u demaršu ministarstva vanjskih poslova BiH.

Neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su najprije da je Milanović na ručku sa sudionicima regionalnog samita u Sloveniji nedavno rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995. Nakon toga su uslijedile brojne reakcije bošnjačkih političara, vjerske organizacije i nevladinih udruga koja su se obrušile na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Odgovor Republike Hrvatske

Zbog neutemeljnih optužbi na račun predsjednika Zorana Milanovića da je negirao genocid u Srebrenici, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić odbio je u srijedu primiti demarš koji je Hrvatskoj ranije tijekom dana uputila ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković.





U priopćenju dostavljenom Hini, navodi se kako je veleposlanik Sabolić tijekom današnjeg sastanka u ministarstvu vanjskih poslova BiH odbio primiti prosvjednu notu zbog navodnih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici. “Veleposlanik je odbio primiti prosvjednu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži”, stoji u reagiranju.

Bošnjaci bijesni na Milanovića zbog Srebrenice, ali Pantovčak sve odbacuje kao laž





 

 

Komentari

komentar

You may also like