Hrvatska odredila pravila za ulazak ruskih turista u zemlju

Usprkos pandemiji koronavirusa i složenim političkim odnosima između Moskve i Bruxellesa, sredozemne zemlje-članice EU itekako računaju na dolazak ruskih turista, poznatih po svom radosnom „otvaranju novčanika“ i aktivnoj a ne statičnoj provedbi godišnjih odmora. Mnoge od njih, poput Grčke i Cipra, kao i Turske (nije članica EU) već dulje vrijeme aktivno rade po pitanju promocije i  privlačenja ruskih gostiju u svoje destinacije, nudeći im različite povlastice i jamčeći zdravstvenu i svaku drugu sigurnost. Čini se da i Hrvatska ide u tom smjeru, barem kada je u pitanju olakšani ulazak ruskih državljana u RH.

O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Šef hrvatskog turističkog ureda u Rusiji Raiko Ružićka precizirao je koje će dokumente ruski turisti trebati za ulazak u našu zemlju od 1. travnja. O tome izvješćuje Udruga ruskih turoperatora, a prenosi RIA.

Baš kao i prije, moći će se doći s potvrdom o negativnom PCR testu na COVID-19 (samo testiranje mora se obaviti do 48 sati prije dolaska na granični prijelaz).

Od 1. travnja, umjesto PCR-a, bit će moguće i predstaviti negativan rezultat ekspresnog testa na antigene koronavirusa. Desetog dana boravka u zemlji mora se proći drugu ekspresnu analizu.

Uz to, od 1. travnja u Hrvatsku će se moći ući i s potvrdom o cijepljenju protiv koronavirusa. Hrvatska priznaje sva cjepiva, uključujući ruski Sputnik V i kineski Sinovac. Ali od trenutka uvođenja druge doze mora proći najmanje 14 dana. Ako je cjepivo s jednom dozom (na primjer, ruski najnoviji Sputnik Light ili neko drugo) – od trenutka cijepljenja moraju proći najmanje dva tjedna.





Potvrda o cijepljenju mora biti prevedena na engleski jezik. Dokument vrijedi 180 dana od dana izdavanja. Još je jedna mogućnost ulaska: potvrda o prethodno preboljenom Covidu-19, s potvrđenim negativnim rezultatom testa oporavka. Također mora biti na engleskom jeziku i izdati se najkasnije 11 dana prije prelaska hrvatske granice. Baš kao i potvrda o cijepljenju, vrijedi 180 dana od datuma izdavanja.

Djeca mlađa od sedam godina, ako putuju s onima koji imaju jedan od gore navedenih dokumenata, ne trebaju dodatne potvrde.

Trenutno hrvatske konzularne službe i vizni centri u Rusiji ne izdaju dozvole za ulazak turista, a ovaj bi se postupak mogao nastaviti u skoro vrijeme. Kada će se točno to dogoditi, još uvijek nije poznato.





Uz to, prije odlaska u Hrvatsku Rusi će morati ispuniti i poseban obrazac Ministarstva turizma Republike Hrvatske koji će znatno ubrzati prelazak hrvatske granice. Obrazac s jedinstvenim kodom poslat će se na e-adresu podnositelja zahtjeva koji se mora ispisati i ponijeti sa sobom.

 

 

Komentari

komentar

You may also like