Hrvatska primljena u schengenski prostor

Šengenski prostor širi se prvi put nakon više od deset godina, od Nove godine Hrvatska postaje članicom toga prostora, objavilo je u četvrtak češko predsjedništvo Vijeća Europske unije.

“Šengensko područje proširuje se prvi put nakon više od desetljeća zahvaljujući češkom predsjedništvu. Ministri su potvrdili članstvo Hrvatske od 1. siječnja 2023. godine”, objavilo je češko predsjedništvo na svom službenom Twitter računu.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU-a koje su ujedno i članice šengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru. Hrvatska se tako pridružuje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola.





Zbog uzastopnih kriza proteklog desetljeća, schengensko područje suočeno je s brojnim izazovima. Prema schengenskim pravilima, ponovno uvođenje kontrola na unutarnjim granicama bi trebala biti samo privremena te iznimna mjera. Nekoliko članica Europske unije upotrijebilo je odredbe Schengenskog kodeksa o granicama kako bi uvelo kontrole na unutarnjim granicama kao odgovor na terorističke napade i migrantski val iz 2015., koji se smatrao prijetnjom za unutarnju sigurnost. Pandemija koronavirusa 2020. je također potaknula nekoliko zemalja članica da uvedu granične kontrole, u pokušaju da spriječe širenje zaraze, navodi se na stranicama Europskog parlamenta.

Parlament je na sjednici održanoj 10. studenog 2022. podržao ulazak Hrvatske u Schengen prije kraja 2022. Zastupnici Europskog parlamenta su tijekom glasovanja 18. listopada 2022. još jednom pozvali na prihvaćanje Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, naglašavajući kako je temeljni europski projekt upravo sloboda kretanja.

Božinović: S Hrvatskom u šengenu svi su na dobitku





S Hrvatskom u šengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU, napisao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Twitteru u svojoj prvoj reakciji na konačnu odluku o primitku Hrvatske u europski prostor bez graničnih kontrola.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor. Božinović je bio na tom sastanku i kasnije će dati izjavu medijima. Zasad je na Twitteru naglasio da je odluka o hrvatskom primitku donesena u potpunom suglasju. “Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju”, napisao je.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama. Bugarska i Rumunjska nisu dobile potporu jer je izostao konsenzus.

Plenković: Građanima i gospodarstvu najveća korist od Hrvatske u šengenu

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na Twitteru izrazio zadovoljstvo odlukom Vijeća EU-a za unutarnje poslove i pravosuđe o primanju Hrvatske u šengensku zonu, jednom od strateških ciljeva vlade od kojeg će “najveću korist imati građani i gospodarstvo”.

“Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe – 1. siječnja 2023. postajemo članica šengena”, napisao je Plenković.

Šengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske

 

Komentari

komentar

You may also like