Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata

Ruska novinska agencija Tass nedavno je prenijela izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je, nakon sastanka NATO-vih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, najavio da će Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata u znak solidarnosti s NATO-om i Europskom unijom zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, .

“Učinit ćemo to (protjerati neke ruske diplomate iz Hrvatske – TASS) iz solidarnosti [s NATO-om i EU] kao odgovor na nedavna događanja, na one užasne scene iz Buče i drugih ukrajinskih regija”, kazao je Grlić-Radman.

U ožujku 2018. godine Hrvatska je proglasila djelatnika ruskog veleposlanstva personom non grata u sklopu antiruske kampanje Zapada o takozvanom ‘slučaju Skripal’ (trovanje ruskog agenta op.a.), piše Tass.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je potvrdilo ove najave objavom da Hrvatska protjeruje 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja. Hrvatska je ruskom veleposlaniku u Hrvatskoj u ponedjeljak uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

“Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku”, navodi se u priopćenju.

Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja poput: Poljske, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i drugih. MVEP (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova) je danas još jednom “najoštrije” osudilo “brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine”.





“Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništvu i dostave humanitarne pomoći”, stoji u priopćenju.

Hrvatska je ujedno zatražila i očekuje da Rusija odgovorne za zločine privede pravdi.

Komentari

komentar





You may also like