Hrvatska, sretan ti Dan državnosti!

Hrvatska, u nedjelju, 30. svibnja, slavi svoj Dan državnosti.

Na današnji dan, prije 31. godinu, konstituiran je prvi demokratski i višestranački Sabor nakon desetljeća komunističke vladavine i života u zajednici republika i naroda koji su tvorili SFRJ.

Konstituiranjem višestranačkog Sabora potvrđena je i njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti koju je imao stoljećima. Naime, niti jedna zajednica naroda ili savez država u kojima je hrvatski narod stoljećima živio a da ga nitko nikada nije pitao želi li to ili ne, nije ukinula hrvatski Sabor (s izuzetkom razdoblja od 1918. – 1941.)  koji je uvijek predstavljao, pa makar i na simboličkoj razini, pravo i hrvatskog naroda na svoju samostalnu državu.

Spomenutog dana, 1990. g. za predsjednika Hrvatskog sabora izabran Žarko Domljan,  dok je budući predsjednik, dr Franjo Tuđman, postao predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske.

Upravo se on toga dana obratio zastupnicima Hrvatskog sabora, kazavši, između ostaloga, kako je tijekom duge povijesti “Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice”.

Nakon burnih događaja i proživljene ratne kalvarije započete krvavom oružanom pobunom na tek stvorenu državu 1991. g. od strane pobunjenih pripadnika srpske nacionalne manjine i agresije JNA koja je ubrzo otvoreno stala iza njih, Hrvatska je danas slobodna zemlja hrvatskog naroda i svih njenih građana, u kojoj sve nacionalne manjine uživaju sva moguća prava i slobode propisane međunarodnim konvencijama.





Hrvatska, neka ti je dug, sretan, miran i blagoslovljen život!

 

 





Komentari

komentar

You may also like