Hrvatska vlada čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU

Premijer Andrej Plenković i hrvatska vlada čvrsto podupiru kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić u utorak, prenosi HINA.

Zelenski je u ponedjeljak potpisao službeni zahtjev za brzi prijem Ukrajine u članstvo Unije, a u utorak se video vezom obratio na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta. “Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. Europska unija će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena”, rekao je Zelenski zastupnicima i čelnicima Unije.

Milić je podsjetio da su Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u prosincu u Kijevu potpisali Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. “Jedna smo od onih zemalja koja zagovara europsku perspektivu Ukrajine i podupiremo njene europske reformske procese. Smatramo da je to najbolji put za unutarnju konsolidaciju, za dizanje kvalitete života Ukrajinaca i usklađivanje socijalno-tržišnog gospodarstva”, rekao je tada Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Zelenskim.

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine u ponedjeljak su otvorenim pismom poručili da Ukrajina “zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u”. Inicijativu je podržao i predsjednik Zoran Milanović. Ustvrdio je da je ubrzani put Ukrajine u EU jedan od načina da se zaustavi i izbjegne širenje rata u Europi.

S druge strane, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nešto je skeptičnija prema Ukrajini u EU: “Svima nam je jasno da ulazak u Europsku uniju nije nešto što se može provesti u nekoliko mjeseci”, rekla je Baerbock. Ona je pojasnila da članstvo u EU iziskuje “intenzivni i duboki transformacijski proces”, kazala je jučer, a prenosi ju dpa.

Komentari

komentar





You may also like